Milyen programokkal várják a látogatókat?

2022.02.11. 17:15

Az új szkenner jelentősen könnyíti a zalaegerszegi múzeumi szakdolgozók munkáját

A téli hónapok sem telnek eseménytelenül a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban. A szabadtéri gyűjtemény egész évben, a belső terek áprilistól látogathatók, a Wlassics Gyula utcai irodában pedig folyamatos a gyűjteménykezelés és a restaurálás. Megtudhattuk azt is, milyen programokkal várják idén a látogatókat.

Mozsár Eszter

Simon István a szkenneléshez készíti elő a negatívot, mellette Németh-Gotthárd Gréta igazgatóhelyettes

Az irodaház földszinti restau­ráló műhelyében ugyancsak izgalmas tárlatvezetést lehetne tartani, ahol Horváth Ferenc restaurátor, látogatóvezető mesélt érdeklődésünkre legutóbbi munkájáról, a dr. Varga Józsefet ábrázoló portré újjászületéséről. Életútjáról megtudtuk, hogy a több évtizeden át oktató egyetemi tanár, kétszeres Kossuth-díjas akadémikus még a háború alatt mondott le iparügyi miniszteri tisztségéről. Később a Veszprémi Vegyipari Egyetem Ásványolaj- és Szénfeldolgozó Tanszékének vezetője és a Nagynyomású Kísérleti Intézet igazgatója. A professzor a szénkátrány hidrokrakkolási technológiájának kifejlesztése terén ért el kimagasló eredményeket. A Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész által formázott portréja a múzeum szoborparkjában látható. 

 

 

A múlt kutatásához, a kiállítások rendezéséhez és a történelmi kiadványok készítéséhez nélkülözhetetlen az a háttármunka, amit Simon István gyűjteménykezelő végez. A szakember kezeli jelenleg a százezernél is nagyobb fotódokumentációs gyűjteményt. Tevékenységét nagyban megkönnyíti az a modern szkenner, amit januárban vásárolt az intézmény. 

 

 

– Ezzel az eszközzel sokkal gyorsabban tudom a fotótárban lévő több tízezer negatívot digitalizálni, majd az értékesebb, használható fotókat beleltározzuk – tájékoztatott a folyamatról Simon István, a Zsigmondy-gyűjtemény vezetője. – A szkenner nélkül régebben a pozitív fotókat tudtuk csak felhasználni, amiből több mint 150 ezer van a gyűjteményünkben. Tavaly 11 ezer darabbal gyarapodott fotótárunk, abból 6 ezer volt a negatív. Január óta felgyorsult a munka, a 2600. digitalizáción vagyok túl, évente egyébként közel húszezer fotót dolgozunk fel. 

Az 1891-ben született, nemzetközi szinten is elismert vegyészmérnök és akadémikus, dr. Varga József portréját restaurálta több hónapon át a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum munkatársa, Horváth Ferenc. Sárkány Gyula festőművész készítette a művet az egykori iparügyi miniszterről (1939-1943). A múzeumi szakember előbb konzerválási munkát, majd úgynevezett dublírozást végzett a vásznon, végül vakrámára feszítette, tisztította és retusálta a képet, ami visszakerült az ugyancsak helyreállított robusztus, aranyozott keretbe. A tervek szerint a közeljövőben méltó helyre kerül a nagy méretű porté. 

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az irodagépnek nagy hasznát veszik, mivel ebben az évben is lesznek kiállítások – folytatta Németh-Gotthárd Gréta igazgatóhelyettes. 

 

 

– A hagyományos és közkedvelt programjaink köré tervezzük a többit. Konkrét időpont tehát a Víz világnapja, a Föld napja, a Múzeumok éjszakája. Az „Ikarus – A busz” című időszaki tárlatunk még május végéig látogatható, a nyitáshoz hasonlóan a tárlat zárásakor sétabuszozásra invitálnánk a közönséget. Márciusban lesz Buda Attila és Tóth János nyugalmazott múzeumigazgató közös kötetének, a Magyarország gyógyfürdői a XIX–XX. századi képeslapokon című könyvnek a bemutatója. Májusban először rendezünk a Papp Simon Népfőiskola keretében A magyar műszaki értelmiségiek napja elnevezéssel előadássorozatot szakembereknek és diákoknak, hogy így népszerűsítsük a műszaki pályát. Nyáron Mercedes G típusú autóstalálkozót szeretnénk, júniusban dízelmozdony- és vasútkiállítást, míg júliusban a 70 éves zalaegerszegi olajfinomító helytörténeti tárlatát rendezzük. Terveink szerint megújul a Zsigmondy Vilmos – Zsigmondy Béla kiállítás is, s szeretnénk még kettő szakmai kiadványt megjelentetni. Tavaly közel 15 ezer látogatónk volt, reméljük, idén is sokan választanak minket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában