Műsorral

2022.01.22. 18:31

Így ünnepelték a magyar kultúra napját Lentiben

Pénteken Lentiben a városi művelődési központban a magyar kultúra napja alkalmából a Kő Kövön együttes előadásában a kortárs magyar költészet képviselőinek megzenésített versei hangzottak el. A műsor előtt köszöntőt mondott Drávecz Gyula, a város alpolgármestere.

Korosa Titanilla

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

- Himnuszunk születése napját, január 22. napját legújabb kori történelmünk avatta a magyar kultúra napjává - fogalmazott Drávecz Gyula. - Ez a nap, mikor főhajtással emlékezhetünk meg legfontosabb közös kincsünkről, amely megkülönböztet bennünket más népektől. Ez a magyar kultúra. Kölcsey Ferenc költő, író, kritikus a reformkori irodalom legnagyobb alakja 199 évvel ezelőtt jegyezte le a Himnusz sorait, mely legnagyobb hatású verse. 1823-ban, a nemzeti újjászületés hajnalán írta szatmárcsekei magányában. Először hat évvel később, 1829-ben Kisfaludy Károly Aurórájában jelenet meg. Azóta minden magyar számára nemcsak egy vers, egy ünnepi dal, hanem olyan nemzeti ima, mely időtől és helytől függetlenül magyar népünk kifejezője. Nem véletlen, hogy éppen nemzeti himnuszunk születése vált a magyar kultúra ünnepévé, igaz a mai napot nem jelöli pirossal szedetten a naptár, mégis lényeges. Ezer esztendővel ezelőtt Szent István királyunk sorsfordító döntésével, a koronázással a keresztény Európa irányába jelölte ki a magyarság útját. Egy évezrede vigyázunk értékeinkre, megosztjuk tudásunkat a világgal, még ha a világ nem is érti mindig, hogy mit jelent Petőfi, Arany, Vörösmarty, József Attila, vagy Utassy József, s talán csak sejti, hogy mit mond Bartók, Kodály, vagy Liszt Ferenc. 

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A program alatt és azt követően a városközpontban a kultúra napjához kapcsolódóan fényfestést is láthattak a műsor résztvevői és a járókelők.

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában