Bemegyek szent templomodba

2022.01.29. 13:00

"A kiskanizsaiak ezzel a kiadvánnyal megbecsülik a múltjukat"

Bemegyek szent templomodba – A hitélet hajdani emlékei és hagyományai Kiskanizsán címmel jelent meg Horváth Jánosné és Kunics Zsuzsanna könyve, melynek ünnepélyes bemutatóját nemrégiben tartották a Plakátházban.

Benedek Bálint

Kunics Zsuzsanna és Horváth Jánosné közös munkája érték a kiskanizsai keresztény közösség számára

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A kötet címe: Bemegyek szent templomodba – A hitélet hajdani emlékei és hagyományai Kiskanizsán

 

 

Az Együtt Kiskanizsáért Egyesület gondozásában megjelent kötetet sokan méltatták. Gábris Jácint, az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottságának elnöke beszédében kiemelte: a kiskanizsaiak több nyelven beszélnek. A hagyományápolásén, a lélekén, hiszen a mindennapokban megélik a kereszténységüket, ezen felül pedig nagyon jól értenek az anyaföld nyelvén.

 

 

Majd Dénes Sándor, a városrész önkormányzati képviselője lépett a mikrofonhoz, aki szerint is értékes könyv született, melyre minden „Sáska” méltán büszke lehet. Hozzátette: a könyv szerzője, Horváth Jánosné Julianna igazi lokálpatrióta, aki kötődik gyökereihez, a közösség tradícióihoz, s ezeket a legnagyobb alapossággal felkutatja és átadja a következő generációnak. A kitartó kutatómunkájában a Thúry György Múzeum végig támogatta, dr. Száraz Csilla igazgató és Kunics Zsuzsanna történész-muzeológus szintén önzetlenül mellette állt.

 

 

- A kiskanizsaiak ezzel a kiadvánnyal megbecsülik a múltjukat, s ezáltal megérdemlik a jövőjüket – folytatta. – Mert jövőt tervezni a múlt ismerete nélkül szinte lehetetlen. A felkutatott, összegyűjtött ismeretek értéke akkor válik valóssá, ha azt közkinccsé tesszük. 

 

 

A kötet bemutatását dr. Molnár Ágnes néprajzkutató-kulturális antropológus, a Miskolci Egyetem adjunktusa vállalta. Viszont betegség miatt nem lehetett jelen, de gondolatait felolvasták a közönségnek. A szakember kiemelte: egy kiállítás képei – ezúttal egy 2014-ben megrendezett tárlaté – formálódtak könyvvé, amely képeket a szerzők bőséges információkkal egészítették ki. Anyagának összegyűjtésében elévülhetetlen érdemei vannak Horváth Jánosnénak, aki fáradhatatlanul, anyagiakat és fáradságot nem sajnálva éveket, évtizedeket szentelt a fotók és az írásos dokumentumok felkutatásának, rögzítésének. Illetve Kunics Zsuzsanna történésznek, aki szakértelmével, tanácsaival, áldozatos szerkesztői munkájával segítette a kötet megszületését. Külön köszönet illeti a fényképek elkészítéséért, digitalizálásáért, szerkesztéséért Hohl Zoltán gyűjteménykezelőt, valamint Tábori Zitát és Makrai Márton fotóst, míg a kötet végső formába öntéséért Balogh Józsefet.

 

 

- Nemcsak Kiskanizsa lakói gazdagodnak e könyv megjelenésével, hanem a tudomány is: a néprajz, antropológia, a helytörténet, a vallástudomány, a művészettörténet képviselői egyaránt becses forrásként forgathatják lapjait – tette hozzá. – Az eleven valóságot ábrázolja, amely szervesen gyökeredzik a múltban. A tényeket, információkat a legtárgyilagosabban tálalja. Ugyanakkor sokszínűségével, a közösséget érintő adatok gazdagságával, képeivel az olvasó legmélyebb érzelmeit szólítja meg, s ezáltal mégis személyes élményt nyújt számára.

 

 

A szerzőtárs, Kunics Zsuzsanna kiemelte: eredetileg sokkal szerényebb kötetnek terveztek, de ahogy Horváth Jánosné szó szerint házról házra járt Kiskanizsán – az újabb adatokhoz még újabb fotók gyűltek, egyre több került elő a fiókok mélyéről, s régi albumokból. Ezeket kiegészítették a múzeumban őrzött felvételekkel, s a korábbi kiállítások során a gyűjteményükbe került egyházi, egyesületi zászlók, tárgyak felvételeivel. Számos adatot gyűjtöttek a múzeumban fellelhető dokumentumokban, a zalai sajtóban, iskolai értesítőkben, s a kiskanizsai plébánia Historia Domusában, így állt össze „morzsánként”, apró adalékokból a 225 oldalas kötet. A hatalmas, a hosszú évtizedek alatt összegyűjtött anyag összerendezése, tematizálása nehéz feladatot jelentett.

 

 

A szerző, Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke a könyv létrejöttét támogatók részére szóló köszönet szavaival kezdte.

 

 

- Némi sorszerűséget is látok abban, hogy az idén a Sarlós boldogasszony templomunk 150 éves jubileumát is ülhetjük – mesélte. – Örüljünk együtt, hogy a könyvünkkel hozzájárulhatunk az évforduló méltó megünnepléséhez, hogy emléket állíthatunk az elmúlt 300 év áldozatvállalásainak, a hívek hitéleti gondozását ellátó ferences szerzeteseknek és egyházmegyés papjainknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában