Frissen Zalából

2021.11.15. 11:30

Néptáncesttel emlékeztek Kiss István Györgyre Zalaszentgyörgyön (videó)

Három éve hagyta itt örökre a hazai néptáncközösséget Kiss István György Zala megyei Prima díjas és Pro Urbe Zalaegerszegért díjas néptáncpedagógus, akire kiállítással és műsorral emlékeztek.

Jóna István

A Zalaszentgyörgyi Néptáncegyüttes előadása az emlékesten

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A zalai néptáncmozgalom egyik legmeghatározóbb alakja volt Kiss István György, akinek fiai emlékestet szerveztek a tiszteletére.

A Zalaszentgyörgyi Néptáncegyüttes előadása az emlékesten
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Régi újságcikkeket és fotókat vettünk elő, egészen az ötvenes évek végétől, és azokból válogatva, a fellépő néptánccsoportok műsora között felvillantottunk néhány emléket. A narráció az én hangommal szólalt meg, de az egész mondanivalója és hangulata olyan volt, mintha édesapám mesélt volna a saját életéről – avatott be az előkészületekbe Kiss-Molnár István. – Az emlékestnek a zalaszentgyörgyi kultúrház volt a helyszíne, ahol rendeztek egy néprajzi kiállítást erre az alkalomra, bemutatva édesapám egyedülálló hagyatékát, a faragott pásztorbot- és faszoborgyűjtemény egy kis szeletét. A helyszínválasztás sem volt véletlen: édesapám sok riportban kiemelte, hogy 1965-ben Zalaszentgyörgyre került, és ettől az időponttól számítja a néptáncoktatói pályafutását – tette hozzá Kiss-Molnár István.

A gálaműsorban hét néptáncegyüttes szerepelt, köztük két olyan csoport, a zalalövői Salla Táncegyüttes és a Szélrózsa Tánckör, amelynek alapítója volt Kiss István György. Felléptek még nagyobbik fiának, Kiss Norbertnek a tanítványai, a lenti Kerka Táncegyüttes és a zalaegerszegi Binkó Néptáncegyüttes, valamint a becsvölgyei Cserta Táncegyüttes, a zalaapáti Boróka és a Zalaszentgyörgyi Néptáncegyüttes, az utóbbit Kiss Molnár István vezeti. Az emlékesten Simon Kiss Judit és zenekara is szerepelt. Schrei­ner Jenő a Harangláb zenekarral érkezett, és ifjú Horváth Károly népzenész is felemelő pillanatokat szerzett az egybegyűlteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában