Frissen Zalából

2021.11.08. 14:00

Megkezdődött a Héttorony fesztivál

A tíz éve elhunyt Makovecz Imrének állít emléket a Héttorony fesztivál, amelynek helyszíneit olyan épületek adják, melyek tervezője az organikus építészet megteremtője volt.

Gyuricza Ferenc

A Huun Huur Tu zenekar a lendvai színpadon Fotó: Gyuricza Ferenc

Az idei sorozat szombaton kezdődött a muravidéki kisvárosban. A fesztivál idén kilenc helyszínen zajlik, s szinte mindenütt egy építészeti, illetve egy zenei eseményt foglal magában. Lendván, a városi színház- és hangversenyteremben És ami megtörténhetett volna címmel olyan kiállítást láthattak az érdeklődők, amely Makovecz eddig meg nem valósult elképzeléseit mutatta be. Épületek terveit, köztük a Szent Mihály küzdelme templomét, amelyet a fővárosba álmodott meg az építész. A kiállítást bemutató Horváth László úgy fogalmazott: ebben a templomban ölthetne igazán testet a makoveczi életmű.

Horváth László azt is elmondta: a kiállítás nemcsak azt mutatja meg, hogy olyan kiválóságok is dolgoztak a fióknak, mint Makovecz Imre, de arra is rávilágítanak, hogy a tervezői fantázia értékei hogyan vesznek el az építészeti szabályozások miatt.

A Huun Huur Tu zenekar a lendvai színpadon Fotó: Gyuricza Ferenc

Makovecz Imre máig meg nem valósult tervei közt egyaránt szerepelnek hazai és külföldi helyszínekre álmodott épületek, de időben is igen széles a paletta, hiszen a hatvanas évekből származó vázlatok ugyanúgy helyet kaptak a kiállításon, mint a kétezres évekből valók.

– Ezek a vázlatok, skiccek, tervek az mutatják, hogy a gondolat már megszületett, a fizikai valón azonban még sokat kell dolgozni – tette hozzá Horváth László. – Építészi körökben ma mindenki abban reménykedik, hogy a kiállításon látható tervek közül legalább a Szent Mihály küzdelme templom megépülhet, mert akkor Budapestnek is lenne egy méltó Makovecz-épülete.

A kiállítás megnyitóját követően a tuvai népzenét játszó orosz–mongol Huun Huur Tu zenekar adott koncertet.

A Héttorony fesztivál idei helyszínei között Bak is szerepel, az ottani faluház november 13-án, szombaton ad helyet a Resti Kornél fellépésének, valamint a Branka trió és a Guessous Mesi trió közös koncertjének. Előtte pedig a Viszák, Tündérkertek című kiállítás megnyitóját tartják a zalai községben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában