Frissen Zalából

2021.11.18. 10:00

Átadták Hévíz irodalmi díját

Király Kinga Júliának ítélték idén a Hévíz Irodalmi-díjat a Pernacchia című, Federico Felliniről szóló esszéjéért. A kitüntetést tegnap adta át Papp Gábor polgármester a könyvtárban.

Péter B. Árpád

Fotó: Péter B. Árpád

A városvezető emlékeztetett: Hévíz önkormányzata 2013 óta évente ítéli oda irodalmi díját, amit a folyóirat egyik szerzője kaphat meg, a szerkesztőség javaslata alapján.

– A lap öregbíti Hévíz és a benne megjelenő szerzők hírnevét egyaránt, a kiadvány rendkívül népszerű határainkon belül és kívül is – fogalmazott Papp Gábor. – Ehhez kell a szerkesztőség komoly szakmai munkája, aktivitása és a város anyagi támogatása is. Folytatni szeretnénk a közös munkát, s bár a vírus miatt a lap most az online térbe költözött, reményeink szerint vissza tudunk térni a nyomtatott kiadáshoz is. Köszönöm, hogy az átmeneti időszakban is kitartanak mellettünk a szerkesztők és az írók.

Fotó: Péter B. Árpád

A városvezető arról is beszélt: 2020 végén két lapszámot online formában jelentettek meg, idén pedig – a szerkesztőséggel egyetértésben – két könyv kiadását támogatta a város.

Papp Gábor ezt követően átadta Király Kinga Júliának a város irodalmi díját, a folyóirat 2020-as első számában megjelent esszéjéért.

– Az esszé vallja, hogy a művészet nem független a kortól, melyben megszületik, az igazán nagy művészet pedig éppen a saját korának megértésével képes kortalanná válni – áll a Fehér Renátó által írt laudációban, amit a szerkesztő karanténja miatt Cserna-Szabó András József Attila-díjas író, a Hévíz folyóirat főszerkesztője olvasott fel.

– Király Kinga Júlia szerint Fellini munkásságában egyszerre van jelen a nagy történelmi tabló és a bohóctréfa – folytatódott a méltatás. – Egyszerre életigenlő derű és megrendítő mélység, amely szerzőként és kulturális szereplőként talán magára Király Kinga Júliára is jellemző, és amely – szándékunk szerint – a volt és leendő Hévíz folyóirat szemléletét is meghatározza.

A díjazott talán a legismertebb olasz kultúrszakértő ma Magyarországon – tette hozzá a méltatáshoz Cserna-Szabó András, Király Kinga Júlia pedig leszögezte: megtisztelő számára az elismerés.

– Őszintén remélem, hogy fennmarad ez a fantasztikus szellemi műhely, melynek lapszámbemutatói Budapesten eseményszámba mennek – tette hozzá a Marosvásárhelyen született író, műfordító és dramaturg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában