Frissen Zalából

2021.10.07. 20:00

Az ingatagság harmóniája – performansszal készül Zalaegerszegen a New York-i művész

A huszonhárom éve New Yorkban élő, német származású Barbara Gundlach volt a D’Clinic rezidensprogram legutóbbi vendége. A multimédia művész eleinte dokumentumfilmezett, emellett azonban mindig készített rövidebb, kísérleti mozikat. Pénteken este fél nyolckor performansszal várja az érdeklődőket, amivel kéthetes itt tartózkodását zárja.

Mozsár Eszter

Barbara Gundlach szinte mindent felhasznál, hogy kifejezze a változékonyság mögötti stabilitást

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Élményszerű videó- és hang performansz, ezzel invitál mindenkit a meghívó. Barbara előadásával arra keresi a választ, hogy az emlékezet, illetve annak hiánya miképpen alakítja érzékelésünket. A páterdombi műteremben csütörtökön a szükséges kellékeket állította össze.

A New York-i multimédai művész két hetet töltött Zalában
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Egyelőre csak jelzésszintű, hogy mire asszociálnak a fák gyökerei vagy éppen a múlt fotóiból összeállított, színes vászonnyomat.

– A film ebben az esetben leginkább csak eszköz, az interaktív installáció része. Ahogy a fényképekkel telenyomott textilnek sem a tartalma a lényeg – avat be a részletekben Barbara. – Mindig szerettem a természetes anyagokat, a fát, a fémet, a textileket, s ezeket párosítom egy-egy adott témánál. A film, mint a virtuális valóság nyelve sokféleképpen jelenik meg napjainkban, akár egy létező tárgyra rávetítve. Ma már szó szerint mindenki videózik, hétköznapi életünkké vált a mozgókép, a vizualitás elmaradhatatlan része. Tulajdonképpen már azelőtt vizuális kommunikáció zajlik, mielőtt a gyermek megtanulna beszélni. Az alkotásaim, performanszaim erre válaszolnak. A mostani zárókiállításhoz az összes anyagot itt Zalaegerszegen találtam, vásároltam. Eközben megízleltem Magyarországot, hogyan helyezkedik el képletesen és a valóságban, földrajzilag kelet és nyugat, észak és a Balkán között. Az instabilitás, a változékonyság egyébként az egész világra jellemző.

Barbara Gundlach szinte mindent felhasznál, hogy kifejezze a változékonyság mögötti stabilitást
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Meg kell még említeni, Barbara azért kézzelfogható emléket is hagy maga után. A szakadó esőben szinte csillogott a kátránnyal bevont, s a Balaton-környéki várak ihlette szoborkompozíció. A kövek néhol ingatagon egyensúlyoznak, mégis biztosan állnak, miközben védelmet kapott a szigetelés által.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában