Frissen Zalából

2021.10.20. 15:00

A kanizsai Szabó Erika immár évente meghívást kap az Alföldi paletta költői közé

A csongrádi alkotóközösség kiadásában nemrégiben megjelent Alföldi paletta című antológiában olvasható Szabó Erika költőnő néhány költeménye, melyek az előző év világszintű nehézségeiből is táplálkoznak.

Benedek Bálint

Szabó Erika az Alföldi paletta című antológiával

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A csongrádi Faludy György Irodalmi Műhely tudhatja a tagjai között Szabó Erikát. Az írónő 2019-ben megkapta a Magyar Irodalomtörténeti Társaság különdíját is. Épp ezért utóbbi szervezet is felkarolta, és publikál az országos megjelenésű Föveny című irodalmi folyóiratban is. Ezenkívül nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy immár negyedik éve meghívják, hogy költeményeivel szerepeljen a közel 30 költő között az Alföldi palettában. Sőt, ezúttal olyan nagyságok társaságában találhatjuk a verseit, mint Faludy György, vagy éppen a most 85 éves Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő.

– Tavaly született öt versemmel szereplek az antológiában – mondta a költőnő. – Főleg az évszakokhoz kötődő érzéseimet töltöttem meg az előző év megpróbáltatásaival, a vírusnak az életemre gyakorolt hatásaival. Az ember ilyenkor sokkal érzékenyebb és sérülékenyebb lelkileg is, azt érzi, hogy elveszíti a szabadságát. A költeményeimben ez egyértelműen nyomot hagyott.

Szabó Erika az Alföldi paletta című antológiával
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A Nagykanizsán élő Szabó Erika 1978-ban született Zalaegerszegen, Szombathelyen szerzett tanítói diplomát. A versek szeretete a megyeszékhelyi Zrínyi-gimnáziumból származik, ahol magyar-ének fakultációs volt. Először 2009-ben lépett verseivel a nyilvánosság elé, költeményeinek többsége ritmikus szabadvers. A Szárnypróbálgatók nemzetközi alkotói verseny többszörös arany oklevelese, 2015-ben győztese, majd különdíjasa és harmadik helyezettje is volt. Eddig 26 antológiában szerepelt. Saját kötete a Pillangószárnyak, az Időkerék és a 40 tavasz – 40 tél. Kötetével részt vett a Budapesti nemzetközi könyvfesztiválon.

– Termékeny időszakban vagyok, folyamatosan írok, mint említettem, az előző év bezártsága eléggé megviselt – fűzte hozzá. – Most viszont szerencsére újra szárnyalnak a gondolataim, kiléptem a bezártság érzéséből nemcsak testileg. Minden évben indulok a Szárnypróbálgatók kiírásán, s értesítettek is, hogy ismét bekerültem a döntősök közé, melyből hamarosan újabb országos antológia születik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában