Frissen Zalából

2021.07.29. 07:00

Mesék sora a göcseji népi hiedelmekről – Bemutatták Balaton László legújabb kötetét

A földi ördög a hazai hiedelemvilág göcseji alakja, megismerkedhetünk vele, ha elolvassuk Balaton László legújabb kötetét. A rajzokkal illusztrált mű bemutatóját szerdán tartották a falumúzeum nagykutasi torkos pajtájában.

Arany Gábor

Balaton László a kötettel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

– Ha szeretnénk megismerni Göcsejt, ahol élünk, el kell jönni a falumúzeumba gyermekeinkkel együtt, hazatérve pedig lapozzuk fel munkatársam, Balaton László könyveit, és meséljünk belőlük.

Balaton László a kötettel
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ezt az ajánlást Varju András, a falumúzeum vezetője fogalmazta meg a bemutató kapcsán. A kötet ugyanis harmadik a sorban, hiszen Balaton László nevéhez fűződik Az öreg malom boldogsága, ami tizenkét, néprajzi elemekkel gazdagított mesével kalauzol végig a falumúzeum portái között. Ezt követte a Göcseji ősz, amely kifestő- és foglalkoztatófüzetként mutatja be a skanzent. Balaton László elárulta, már körvonalazódik a negyedik könyv, ami a régi idők tűzoltási módszereiről, a tűzoltóságról, nagy zalai tüzekről szól, és ez esetben is elsősorban gyerekeknek szánva.

A tegnap bemutatott kötetnek a pandémia alapo­zott meg, ugyanis az online térbe visszaszorulva születtek meg írásai és kerültek fel a falumúzeum honlapjára. A kép­zeletbeli Molnárszegen ját­szódó tizenegy mesében a göcseji hiedelemvilág alakjai bukkantak fel. A művet a Pro Zalaegerszeg Kulturális Egyesület kezdeményezésére adták ki, a kötetet rajzokkal illusztrálta Gaál Mihály, Kiss Eszter Boglárka, Gaál Júlia, valamint Gaál Annamária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában