Frissen Zalából

2021.07.27. 19:00

Helytálltak az országos versenyeken és kicsinosították az iskolájukat is az egerszegi Báthory diákjai

A karantén után megtáltosodtak a Báthory-technikum diákjai – újságolta büszkén Kónyáné Tömpe Lívia intézményvezető. Amellett, hogy a versenyeken előkelő helyezésekkel öregbítették az alma mater jó hírét, iskolájuk szépítésére is jutott idejük és energiájuk.

Fincza Zsuzsa

A Báthory-technikum színeiben – sárga, zöld, bordó – pompázik a támfal. Gecse Brendon, Peti Vivien és Takács Tamara

Fotó: A szerző

Maguk mögött hagyva az online teret és a meet-linkeket tanárok és diákok együtt örültek a jelenléti oktatásnak.

Már az első napon kihirdették a Pannon Egyetem Nagykanizsa egyetemi központ május elején középiskolásoknak kiírt turisztikai versenyét, amelyre minden iskolából 2–4 fős csapatokkal lehetett nevezni. A szállodák a pandémia okozta kényszerpihenő alatt az épületek korszerűsítésével, új programokkal, szolgáltatási csomagokkal készültek a nyitásra. Ehhez az új, időszerű kihíváshoz csatlakozott a verseny tematikája: „Legyen a fenntarthatóság is élmény­elem!”. Az online, egyfordulós ötletverseny során feladatként egy szálloda zöldkoncepcióját kellett kidolgozni, különös tekintettel az épületekre, a szolgáltatási csomagokra.

A Báthory-technikum színeiben – sárga, zöld, bordó – pompázik a támfal. Gecse Brendon, Peti Vivien és Takács Tamara

A megmérettetésre Felhősi Mária tanárnő 10. D osztályából 4 leány: Balogh Petra, Dormán Dorotina, Szili Panna és Varjasi Zóra – jelentkezett a versenyre. A diákok és tanáruk a felkészülésbe beleadtak apait-anyait, elkészítették a forgatókönyvet, átrágták a téma elméleti hátterét, kutakodtak az interneten, átbogarászták „Zöldszállodák” honlapjait, brosúráit, energetikai koncepciókkal ismerkedtek. A sokoldalú tudással felvértezve az ökotudatosság jegyében megalkották a „Demo Hotel Báthory zöldszálloda” koncepcióját. A diá­kok ötletei alapján elkészítették a szállodájuk logóját, kiadványt szerkesztettek, amely egy új zöldszálloda épületére, szállodai szolgáltatásokra, programcsomagokra, elszállásolásra és ellátásra vonatkozó ökokoncepciót tartalmazta. Az országos megmérettetésen a Báthory diákjai első helyezést értek el.

Az Ágazati Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak versenyén Lékainé Vinkler Mária, Keményné Nagy Erika és Bicsákné Farkas Anita tanárok felkészítésében országos szinten Bori Péter 4., Bencik Márton 6. helyezett lett. Eredményük különösen dicséretes, hiszen az ÁSZÉV-verseny összetett, szerteágazó szakmai ismereteket igényel. Büki Dávid a technikus szintű vendéglátás-szervező országos szakmai versenyen ért el 2. helyezést. A felkészítő tanára Csiszár Zsoltné volt.

Báthorysuli-színű puzzle-lel fedték a diákok a szürke támfalat. A képen Takács Tamara és Peti Vivien Fotó: Fincza Zsuzsa

A Báthory-suli az „Irány a Balaton! Biciklivel a magyar tenger körül” című saját projektjével csatlakozott a digitális témahét programhoz, és a szakképzési intézmény kategóriában 3. helyezést ért el. A nyeremény 200 ezer forint értékű IKT-eszköz, amivel az iskola gyarapodott. A tervezetet Theil Enikő oktató dolgozta ki, a munkában Theil Enikő, Matus Lívia, Hajdics Győző és Hetesi Tamás oktatók irányításával a 9. C és a 9. D osztály 37 tanulója vett részt. A versenymunka egy Balaton-körüli biciklitúra megszervezéséhez szükséges szórakoztató online katalógust foglalt magába, a kezdőlap egy interaktív Balaton-térkép volt, amelynek felirataira kattintva az útvonal megtervezéséhez minden információt megkaptak az érdeklők, megismerhették a természetvédelmi területeket, és egy Balatonhoz kapcsolódó kérdéseket tartalmazó labirintusjátékot is megoldhattak.

A 11. C osztály lelkes diákjai Tóth Vera tanárnő gardírozásában színesre varázsolták az iskola előtti lépcsősor szürke, komor támfalát, amely immár a sárga, zöld, bordó puzzle-nek köszönhetően a Báthory-technikum színeiben pompázik.

A munkából oroszlánrészt vállalt Gecse Brendon, Takács Tamara, Peti Vivien, segítségükre volt Palkovics Gergő, Nagy Vince, Kruczler Kinga, Simovski Márk, Bódis Balázs, de valamilyen formában az osztály többi tagja is részt vállalt a megvalósításból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában