Frissen Zalából

2021.07.28. 10:00

Eltávozott barátokra emlékeztek a MŰSZAK alkotótáborban Cserszegtomajon

Harminc év – tizenhét eltávozott barát. A jubileumi MŰSZAK alkotótábor idén az emlékezés jegyében telt.

Péter B. Árpád

Az emlékezés jegyében tartott kiállítás megnyitóján (b-j) Takács Ferdinánd, Bardócz L. Csaba dalköltő, dr. Cséby Géza irodalomtörténész és Horváth Péter versmondó

Fotó: a szerző

Takács Ferdinánd, a MŰSZAK alapítója és vezetője azt mondta, bárhol is rendezzék az alkotótábort, a lényeg ugyanaz: a művészet szabadsága mindenek fölött.

Húsz évig az iskola adott helyszínt a Szabad Művészet Alkotótelepnek, egy évtizede pedig a kápolna melletti birtokon indul nyaranta a MŰSZAK, vagyis a Művészek Szabad Alkotóközösségének tábora.

A kerek évforduló tavaly volt, de akkor az együttlét, a találkozás, a közös alkotás elmaradt a pandémia miatt. Illetve: az online térbe költözött.

Az emlékezés jegyében tartott kiállítás megnyitóján (b-j) Takács Ferdinánd, Bardócz L. Csaba dalköltő, dr. Cséby Géza irodalomtörténész és Horváth Péter versmondó Fotó: a szerző

Idén azonban az árnyas kertben ismét összegyűlhettek a művészek, a barátok, elsősorban azért, hogy a 30 év alatt eltávozottakra emlékezzenek – például az alkotásaikból összeállított kiállítással. Az anyaország, továbbá Erdély, Kárpátalja, Vajdaság és a Felvidék szobrászai, festőművészei adtak itt évről évre művészi randevút egymásnak, és ahogyan Takács Ferdinánd mondta: akik elmentek, ma is itt vannak az alkotásaik által. A festőművész külön is szót ejtett Kovács Lászlóról, az egykori MMIK népművelőjéről, akivel együtt 1992-ben indították el az alkotótelepeket, ahová például Erdély máig meghatározó hatású kiválóságai jöttek el – s vállalták a szervezők egyetlen feltételét.

– Minden évben meghívunk tehetséges középiskolásokat, grafikusokat, festőket, szobrászokat, és a 30 év alatt 12 olyan nálunk járt korábbi hallgatóról tudok, aki a főiskola elvégzése után elismert művész lett. Tudom, hogy egy kezdőnek nehéz beilleszkedni a művészeti életbe, ezért kértem a már befutottaktól, hogy együtt állítsanak ki a fiatalokkal, ezzel is segítve őket.

A művésztelepeket minden évben megnyitó és bezáró dr. Cséby Géza irodalomtörténész lapunknak arról beszélt, a nemzetközi alkotótábor 30 éve alatt túl sokan távoztak, ami nagy lelki megterhelés az itt maradóknak, hisz az évek alatt barátságok, szoros kötelékek alakultak ki, s fáj mindenki hiánya. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a MŰSZAK a testvérmúzsák találkozója, hiszen irodalmárok, zenészek, kézművesek és fotósok is jönnek a Takács Ferdinánd és Takács-Szencz Lívia által működtetett alkotótáborba, amelynek elmúlt 30 évét szobrokkal és festményekkel idézték meg az emlékezés jegyében tartott verses-zenés délutánon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában