Frissen Zalából

2021.06.02. 16:00

Magyar Mozgókép Fesztivált rendeznek június 23. és 26. között Veszprémben

Nem csak a zalai szálra való tekintettel kapott szerkesztőségünk invitációt idén is a Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban rendezendő filmes találkozóra, a Magyar Mozgókép Fesztiválra, amelyet június 23. és 26. között tartanak. A magyar film seregszemléjének a keszthelyi származású Muszatics Péter filmesztéta az ötletgazdája és programigazgatója, s természetesen zalai nézőkre is számítanak a szervezők. Öt kategóriában, nyolc helyszínen 84 magyar filmet láthatnak ingyen a filmbarátok. A fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira is emlékezik majd.

Arany Horváth Zsuzsa

Jelenet az Így vagy tökéletes című, Varsics Péter rendezte filmből

A rendezvényen tartott múlt heti sajtótájékoztatón Muszatics Péter programigazgató elmondta, 15 mozifilmet – négy premiert –, öt tévéfilmet, 16 dokumentumfilmet – két premiert –, 17 animációs filmet, 26 kisjátékfilmet és öt mozi­klasszikust vetítenek. Utóbbiak közt lesz az ötven éve bemutatott Szindbád, annál is inkább, mivel a rendező, Huszárik Zoltán és a főszereplő Latinovits Zoltán 90 éve született. (E film előtt tisztelegnek a veszprémi éttermek, amikor különleges, Krúdy Gyula idejéből való étkeket főznek.)

Muszatics Péter a fesztivál sajtótájékoztatóján

Bár egy évvel ezelőtt már létrejött egyfajta filmes találkozó (Veszprém–Balaton Film­piknik néven) Veszprémben, most a megújult formába öltöztetett új fesztivál célja, hogy a legújabb alkotásokat mutassa be a közönségnek, és egyben – ahogy már évtizedekkel ezelőtt is – a magyar filmes-televíziós szakma találkozója legyen. Veszprém korábban a „szép emlékű” tévéfesztiválok helyszíne volt, ezáltal a televíziós műfajok egyik magyarországi fővárosának számított.

Szent Ignác útja, dokumentumfilm, operatőr Pataki Ádám

Mindennek jegyében a Nemzeti Filmintézet és a Veszp­rém–Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program égisze alatt, illetve közös szervezésében valósul meg a program.

Dr. Navracsics Tibor

A Zalai Hírlaphoz is eljuttatott, a sajtónak szóló tájékoztatás szerint június 23-án az Így vagy tökéletes díszbemutatójával Veszprémben kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál. Varsics Péter romantikus vígjátékában többek közt láthatja a közönség Fekete Ernő, Béres Márta, Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza színművészt.

– Idén 120 éves a magyar film! Nagy öröm, hogy a jubileum évében indíthatjuk útjára ezt az új rendezvényt, mely a magyar film kulturális rangjához méltó ünnep lesz a közönségnek és a szakmának egy­aránt. A korábbi filmszemlék és tévétalálkozók hagyományait folytatjuk, de most minden műfajt egy fesztiválon ünneplünk, izgalmas választékkal és premierekkel. Köszönöm a magyar filmeseknek, hogy partnereink az új rendezvényhez, s több mint száz új alkotást neveztek be, így a friss magyar filmtermés legjavát vonultathatjuk fel – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a múlt csütörtöki sajtótájékoztató után.

Káel Csaba kormánybiztos

Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztos ugyanekkor elmondta: – Távlati célunk Európa új kulturális-kreatívipari régiójává válni, a filmet ezen ágazat dinamikusan fejlődő területének látjuk, így a szakma találkozóhelyévé szeretnénk válni. A magyar filmművészet fejlődésével lépést tartani egy kulturális főváros számára magától értetődő dolog. A magyar film mindig is híres volt, ebből adódóan nem érdemes EKF-programot szervez­ni filmművészeti dimenzió nélkül.

Mivel az idén elhunyt Törőcsik Marira is emlékeznek, levetítik Déryné, hol van? című 1975-ös filmjét, melyben Törőcsik Mari alakítja Dérynét.

Jelenet az Így vagy tökéletes című, Varsics Péter rendezte filmből

Muszatics Péter programigazgató a sajtótájékoztatón a Szindbádról szólva jelezte, a fesztiválon a felújított kópia vetítésével, filmbevezetővel és a film utáni, diákok számára szervezett háttérbeszélgetéssel, Latinovits Zoltánról szóló kerekasztal-beszélgetéssel tiszteleg a klasszikus előtt. Hozzátette, a program kialakításakor nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a gazdag filmes felhozatal mellett sokszínű kiegészítő események bővítsék a kínálatot. Így a füredi Vaszary-villában szakmai és irodalmi program, a veszprémi Óváros téren pedig színházi előadás, beszélgetések és koncertek – többek között Anima Sound System és Fran Palermo Akusztik – várják majd a közönséget. A filmes seregszemle nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, kö­zönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, fel­újított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várja a filmek és alkotóik iránt érdeklődőket.

Jelenet a Hasadék című filmből (2020), rendezője Krasznahorkai Balázs Fotók: MMF

Hol zajlanak a programok és a vetítések? Veszprémben a várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban a Wesselényi strandon elhelyezett óriáskivetítőn lesznek láthatók a filmek.

Az esemény záróünnepségén, június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ezt június 9-től a honlapon lehet megtenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában