Frissen Zalából

2021.06.14. 11:00

Halhatatlanság a műalkotások révén – Kiállítás nyílt Lendván

LENDVA A kortárs képzőművészet egyik legismertebb horvát képviselője, a fotográfus és szobrász Stephan Lupino alkotásaiból nyílt retrospektív jellegű kiállítás péntek este a Galéria és Múzeumban. Az intézmény a pandémiás időszak után ezzel a tárlattal tért vissza a jelenléti programokhoz.

Gyuricza Ferenc

Magyar János (balról), Ignacija Fridl Jarc és Stephan Lupino a kiállításon

Fotó: Gyuricza Ferenc

A varasdi születésű Stephan Lupino a nyolcvanas években New York városában kezdett el dolgozni, s hírnevét azzal alapozta meg, hogy fotóival a zárt művészvilágba engedett betekintést. A szobrászat iránt már sokkal később mutatott érdeklődést, ám robusztus művei legalább annyira markánsak és jellegzetesek, mint portré- vagy aktfotói.

Magyar János (balról), Ignacija Fridl Jarc és Stephan Lupino a kiállításon
Fotó: Gyuricza Ferenc

A művészt a Galéria és Múzeum művészettörténésze, Pisnjak Atilla mutatta be, hangsúlyozva, hogy Lupino fotóinak különlegességét és izgalmát a megismételhetetlen pillanatok megragadása, a speciális beállítások, valamint a megvilágítással való kísérletezés adja.

A kiállításmegnyitón jelen volt Ignacija Fridl Jarc, Szlovénia kulturális államtitkára – aki nemcsak a horvát fotós és szobrász munkásságát, hanem a lendvai Galéria és Múzeum művészetpártoló tevékenységét is méltatta –, valamint Darko Horvat horvát területrendezési, építőipari és állami tulajdonért felelős miniszter is.

A tárlatot Magyar János, Lendva polgármestere nyitotta meg. Úgy fogalmazott: az ember halandó, de a műalkotások maradandóak, a művészek ezáltal válnak halhatatlanná.

A kiállításmegnyitót két másik fontos esemény előzte meg Lendván, előbb a Polgári Olvasó Egylet alapításának százötvenedik évfordulója tiszteletére avattak emléktáblát a városháza falán, majd a Zrínyi Horvát Kulturális Központ átadására került sor. Ezek az események ugyancsak a két ország magas rangú kormányzati tisztségviselőinek jelenlétében zajlottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában