Frissen Zalából

2021.06.03. 17:30

Fénnyel írt hatvanöt év – Évfordulós kiállítás látogatható Nagykanizsán

65 fényév címmel nyílt meg nemrég a Hevesi Sándor Művelődési Központban a 65 éves Kanizsa Fotóklub jubileumi kiállítása.

Horváth-Balogh Attila

Varga Szilárd, a klub mostani és Zágon László, a korábbi vezetője. Köztük a camera obscura, minden fényképezőgép őse

A kiállítás kurátora Zágon László aranydiplomás és életműdíjas fotóművész, aki aprólékos, precíz munkával rengeteg dokumentumot, korabeli fotográfiát gyűjtött össze a mostani és a volt tagoktól, illetve azok hozzátartozóitól, ugyanis sajnos – tekintettel arra, hogy a 65 év egész emberöltő, sőt, a kifejezés eredeti jelentése szerint nem is egy, hanem kettő –, többen már nincsenek az élők sorában. Az alapítókról és a tagokról készült fotográfiákat, illetve az ő alkotásaikat egy manapság oly divatos fotókönyvbe rendezte, az oldalakból pedig kisméretű tablókat készített – ezeket vonultatja fel a kiállítás.

Varga Szilárd, a klub mostani és Zágon László, a korábbi vezetője. Köztük a camera obscura, minden fényképezőgép őse

A szervezet – akkori nevén Nagykanizsai Fotóklub – 1956 szeptemberében alakult. Az alakuló tagságot elsősorban a városi értelmiség, orvosok, ügyvédek, pedagógusok alkották. A fotóklub első évei a szervezőmunkával, a fotósszakmai ismeretek minél szélesebb körű elsajátításával teltek el. Sajnos, a klub életéről, működéséről sokat eláruló kordokumentumok, iratok közül több elveszett az elmúlt 65 év alatt, így vannak homályos foltok. Ami biztosan tudható, hogy a szerveződés több helyszínen működött. Az első összejövetelek helyszínei valószínűleg az akkori iparosköri klubban voltak. Az első fotókiállításokat a városi múzeum kiállítótermeiben rendezték meg. A helygondokra végleges megoldást jelentett a Hevesi Sándor Művelődési Központ megépítése, amely máig a Kanizsa Fotóklub otthona. A klubtagok a hazai fotóélet aktív résztvevői. Elöljáróban ennyit, a többit mondja el Zágon László, aki immáron 60 éve a klub tagja és 19 éven át (1977-től 1996-ig) annak vezetője is volt:

– Az egész úgy indult, hogy a saját, 60 éves tagsági jubileumomra készültem, de aztán úgy döntöttem, hogy most nem magamról, a saját munkásságomról készítek egy fotókönyvet, hanem a klubról, annak a 65 évéről – bocsátotta előre Zágon László. – Erről egyébként senki nem tudott a tagok közül, meglepetésnek szántam. Sokakról volt fotóm, amiket a kiállításokon készítettem a kollégákról, de mindenkitől kértem alkotásképeket is. Ez nem volt egyszerű dolog, hiszen nem árulhattam el, mihez kell, mire készülök. Hosszadalmas, nagyon utánajárós munka volt, de sikerült. Volt, akiről úgy kaptam képet, hogy az Amerikában élő fia e-mail-címére írtam (amit valakitől sikerült megszereznem), neki ugye, elmondhattam, mihez kell – láss csodát, nem telt belé 3 perc, és itt volt a kép. Mikor minden rendelkezésre állt, elkezdtem összeállítani a könyvet, ami megint igen pepecselős munkának bizonyult. Hozzáteszem, nem lett volna időm minderre, ha nincs a járvány, tehát voltaképpen a hátrányból sikerült előnyt kovácsolnom. Hogy miért csináltam meg az albumot? Leginkább azért, hogy maradjon utánunk, rólunk valami, ha már elmegyünk. Az az igazság, hogy a papíralapon őrzött adatok megmaradásában jobban bízom, mint a digitális technológiában. Utóbbi okozott már párszor kellemetlen meglepetéseket, tűntek el képek a semmibe. Ezért a saját munkásságomat is fotókönyvekben őrzöm, amelynek oldalai még jobb technológiával, levilágítással és vegyi eljárással készülnek, így reményeim szerint időtlen időkig fennmaradnak – mutatott vagy egy tucatnyi albumot Zágon László.

Lapunk fotóriporterének, Szakony Attilának a tablója a kiállításon
Fotó: Szakony Attila

Az egykori klubvezető jelezte: a klub 65 évét dokumentáló album egy példányát a Kanizsai Fotóklub közösségének rendelkezésére bocsátotta. A könyv 160 oldalt tartalmaz, ezek mind megtekinthetők a Hevesi Sándor Művelődési Központ Ősze András Galériájában. Egy oldalra 5–8 kép került, tehát körülbelül 1000 kép fért el a kötetben.

Zágon Lászlóval váltottunk pár szót arról is, hogy mit gondol a jelentős változásról, amit a szociális média hozott a fotózás világába.

– Az nem baj, hogy a fotóképes mobiltelefonokkal egyre többen éreznek késztetést arra, hogy megörökítsék, amit éppen látnak, a probléma inkább a hogyannal van – jelentette ki a fotóművész. – Rengeteg rossz, elhibázott kompozíció születik, és sajnos a többség azt hiszi, hogy az úgy jó. Kétely nélkül nehéz fejlődni…

A kiállítás a hónap végéig látogatható, kizárólag védettségi igazolvány birtokában.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kultura/helyi-kultura/hatvanot-fenyev-kepekben-megnyilt-a-kanizsa-fotoklub-jubileumi-kiallitasa-5233204/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában