Frissen Zalából

2021.05.26. 11:30

Dombérozó: fókuszban a göcseji értékek

A Göcsej erőteljes környezeti értékekkel, népművészettel és népi kultúrával rendelkező tájegység. Része Magyarországnak, a nemzeti kultúrának, s egyben otthona az itt élő embereknek. A nyáron ötödik alkalommal megrendezendő Göcseji Dombérozó programsorozat ezt kívánja megmutatni az érdeklődőknek.

Gyuricza Ferenc

A sajtótájékoztató résztvevői, balról Németh József, Pácsonyi Imre, Magai Ágota, Szalay Cecília, Péntek Katalin, Tolvaj Márta és Horváth Attila

Fotó: Gyuricza Ferenc

E gondolatok is elhangzottak a kedd délelőtt tartott beharangozó sajtótájékoztatón. Magai Ágota, a 2016-ban útjára indított Göcseji Dombérozó ötletgazdája és főszervezője kiemelte: idén már nemcsak egy tíznapos, július 9–18. közötti nyári programsorozattal készülnek, de immár második alkalommal, Aranyló Göcsej néven két őszi hétvége is csatlakozik a Dombérozóhoz.

A sajtótájékoztató résztvevői, balról Németh József, Pácsonyi Imre, Magai Ágota, Szalay Cecília, Péntek Katalin, Tolvaj Márta és Horváth Attila
Fotó: Gyuricza Ferenc

– Ez évben 32 település fogott össze annak érdekében, hogy részese legyen a Dombérozónak – tette hozzá Magai Ágota. – Ebből 21 település önálló programmal jelentkezik, a fennmaradó 11 vagy valamelyik túraútvonal által lesz érintett, vagy művészeti csoportja révén egy másik településen tudja megmutatni magát. A Göcseji Dombérozónak két pályázati felhívását is közzétettük. A fotópályázattól azt reméljük, hogy képeiből össze tudunk állítani egy Göcsejt reprezentáló fotóalbumot, de hasonló a célja a szépirodalmi pályázatnak is, a Göcsej értékeit, hagyományait, az itt élő emberek életét szeretnénk általa bemutatni.

Pácsonyi Imre, a Zala megyei közgyűlés alelnöke a regionális identitás fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta: a megyei önkormányzat azért támogatja a Dombérozót, mert értéket lát benne. Szerinte a Göcsej önálló turisztikai desztinációvá válik, akárcsak az Őrség, amelyhez hasonló adottságokkal bír.

Tolvaj Márta a Göcsej Civil Társaság tagjaként és Zalaegerszeg város képviseletében úgy fogalmazott: a Göcsej településein pontszerűen már korábban is zajlottak nagyszerű rendezvények, a Dombérozó ezeket fűzi fel egy szálra, köti össze tartalmas programcsokorrá.

Novát Németh József polgármester és Szalay Cecília képviselte a sajtótájékoztatón. Kiemelték: a település ezúttal is Göcseji Aratónappal, valamint néhány kisebb programmal csatlakozik, előbbi – ahol még inkább a hagyományőrzés, a népi kultúra kerül a fókuszba – egyben a hivatalos megnyitója is lesz a Dombé­rozónak.

Péntek Katalin szilvágyi polgármester szintén a helyi rendezvényekről szólt, az őszi Göcseji Szilvafesztivál az Aranyló Göcsej részét képezi majd, nyáron pedig egy olyan programmal jelentkeznek, amely a falu fontos értékére, a Nagyhegyen található pincesorra irányítja rá a figyelmet.

Lapunk médiatámogatóként vesz részt a programok népszerűsítésében. Horváth Attila főszerkesztő szerint alapfeladatunkat látjuk el akkor, amikor a zalai kistelepülések rendezvényeiről, értékeiről tudósítunk. A Dombérozó olyan különleges rendezvénysorozat, amely egységesíti a Göcsej kulturális kavalkádját, a Zalai Hírlap ennek bemutatásához kíván segítséget nyújtani beharangozó írásaival és tudósításaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában