Frissen Zalából

2021.04.09. 12:00

Összeállt az idei Fatemplom Fesztivál programja

A visszatérő látogatói által már megszokott időpontra tervezik az idei Fatemplom Fesztivált. Összeállt a program is, ami az aktuális szabályozás szerint még változhat.

Gyuricza Ferenc

Képünk a Kaláka együttes tavalyi, magyarföldi fellépésén készült

Fotó: archív/Gyuricza Ferenc

Marosi Veronika, a július 9-én kezdődő és ismét háromnaposra tervezett fesztivál főszervezőinek egyike elmondta: különösen nehéz dolguk volt a fellépők kiválasztásánál, hiszen jelenleg még nem is sejthető, júliusban milyen járványügyi szabályozások lesznek érvényben. Ám a szemük előtt lebegett, hogy a tavaly kényszerűségből visszamondott előadókat ezúttal talán már fel tudják léptetni Magyarföldön.

– A fesztivál látogatóinak számolniuk kell azzal, hogy a kormány a kulturális események látogatását akár védettségi igazolvány vagy negatív teszt bemutatásához kötheti – magyarázta Marosi Veronika. – De előfordulhat, hogy létszámkorlátozást kell bevezetnünk – ha így alakul, arról időben értesítünk mindenkit.

Képünk a Kaláka együttes tavalyi, magyarföldi fellépésén készült
Fotó: archív/Gyuricza Ferenc

A Fatemplom fesztivál évek óta a Magyarföld Faluért Alapítvány és a Kaláka együtteshez is köthető Gryllus Kft. együttműködésében valósul meg, így a program elmaradhatatlan része a hazai kortárs zenei élet meghatározó képviselőjének műsora. A Kaláka idén a nyitónapon ad koncertet. Ugyanekkor lép fel a Csík zenekar, a Misztrál együttes, illetve Szalóki Ági és zenekara is. A pénteki program egy Csoóri Sándor emlékest lesz a község korábbi polgármestere, a fatemplom létrehozásának ötletgazdája, Rátóti Zoltán, továbbá Bálint Márta és Komáromi Márton közreműködésével, a nap zárásaként pedig a Gryllus testvérpár és Szalóki Ági erdélyi jiddis népdalokkal lép fel, melyeket Kányádi Sándor fordított magyarra.

Szombaton a zalaegerszegi szimfonikusok nyitják a programot, ezt Bogdán Zsolt Ady-összeállítása követi. A második nap fő fellépői Szirtes Edina Mókus, illetve Ferenczi György és az E1ső Pesti Rackák lesznek, akik délután Gryllus Dániellel közösen Pál apostol leveleire alapozott zenés előadást is bemutatnak. Késő este Novák Péter és az Etnofon, zárásként pedig az Ávéd Quartet játszik. A vasárnap hagyományosan ökumenikus istentisztelettel kezdődik, a fesztivál zárókoncertjét pedig a Magyar Honvédség Légierő Zenekara adja.

– Az idei fesztivál annyiban különbözik még az eddigiektől, hogy időpontja ezúttal teljesen egybeesik a magyarszombatfai fazekasnapokkal, ezért délelőtti programként annak felkeresését is ajánlani fogjuk látogatóinknak – tette még hozzá Marosi Veronika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában