Színházművészet és közgyűjtemények

2021.01.02. 07:00

Újabb zalai nyertesek az NKA pályázatain

Számos ­pályázati programjának döntési ­listáját hozta nyilvánosságra az elmúlt napokban a Nemzeti Kulturális Alap. A kedvezményezettek listáiban ezúttal is jelentősebb mennyiségű zalai érdekeltséget találtunk.

Gyuricza Ferenc

A színházművészeti kollé­gium 1,2 millió forinttal járul hozzá a zalaegerszegi Griff Bábszínház Csalóka Péter című bábszínházi produkciójának létrehozásához, s ugyanekkora összeget kap a nagykanizsai 7 Mérföld a Közösségért Közhasznú Nonprofit Kft. is a Nyolckor a bárkán című koncertszínházi előadás létrehozására.

A kollégium egymillió forinttal támogatja továbbá a zalaegerszegi Galambos Attila Puskás című musicalének létrehozását, 800 ezer forinttal a nagykanizsai Nizsai Dániel Robin Hood kalandjai című bábos vásári előadását, illetve 600 ezer forinttal a teskándi Kalimpa Színház és zenekar Tatoktatok című zenés báb­előadását, utóbbira Medgyesi Anna, a társulat bábszínésze pályázott. A színházművészeti kollégium döntési listáján még egy zalai érintettség szerepel, a zalaegerszegi Benkő Claudia Ágota 500 ezer forintos alkotói támogatásban részesül hospitálásokra, amelyekre a szegedi Nemzeti Színházban kerül sor.

A Nemzeti Kulturális Alap az ismeretterjesztés és környezetkultúra kollégiuma révén 500 ezer forint támogatást nyújt a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ azonos témakörben tervezett rendezvénysorozatának megszervezéséhez és lebonyolításához, míg a közgyűjtemények kollégiuma ezúttal a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár pályázatát támogatta, ez utóbbi intézmény 760 ezer forintot kapott az országos könyvtári napok Zala megyei eseményeinek lebonyolítására.

A népzenei előadók és produkciók támogatására 2016 elején létrehozott Halmos Béla Program kuratóriuma négy zalai pályázatot bírált el pozitívan. Laposa Julianna a Népi hangszínek – tavasz-­nyár című lemezbemutató gyermekkoncertek megrendezéséhez 550 ezer, a nagykanizsai Bojtár Népzenei Egyesület a IX. Bojtár népzenei tábor Őrtilos-Szentmihályhegyen tervezett megrendezésére 500 ezer, a zalaegerszegi Keresztury Dezső VMK a Hejj, regő rejtem elnevezésű V. országos népzenei tábor lebonyolítására, valamint annak keretében az aerofon hangszerek (duda és furulya), illetve a Nagykanizsa és Nemespátró környéki dallamok megismertetésére 400 ezer, a vonyarcvashegyi művelődési ház és könyvtár pedig a II. Vonyarts Folkpart nép- és világzenei tábor megszervezésére 300 ezer forintot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában