Téli dalok a Gyertyaég albumon

2020.12.26. 09:00

Verseket zenésítenek meg – Készül a Kalimpa zenekar lemeze

Bár most a gyerekeknek nélkülözniük kell a személyes bábelődadásokat, Medgyesi Anna nem tétlenkedik. Stúdióba vonult zenekarával, sorra énekli fel Gyertyaég című lemezük téli dalait.

Mozsár Eszter

Gyermekeknek zenél a Kalimpa zenekar. Balról jobbra Felföldi Gábor (szaxofon), Berkes Dániel (zongora), Medgyesi Anna (ének), Gombos László (ütőhangszer), Koller László (gitár)

Fotó: Pezzetta

Medgyesi Anna, vagy ahogy mindenki ismeri, Panni egyszemélyes bábelőadásainak mindig volt zenész-zenés kísérője. 2014-ben Takács Ferenc ütőhangszereivel fűszerezte Az égigérő fa játékot, 2017-ben a Királykisasszony cipőjét ifj. Horváth Károllyal közösen adta elő, majd később férje, Tóth László zongorázott. Idővel szerette volna, ha több hangszer szólal meg az előadásokon. A Gesztenyefa palotában Nemes Nagy Ágnes verseit dolgozták fel, s a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően már négy zenésztársa állt a színpadon.

Gyermekeknek zenél a Kalimpa zenekar. Balról jobbra Felföldi Gábor (szaxofon), Berkes Dániel (zongora), Medgyesi Anna (ének), Gombos László (ütőhangszer), Koller László (gitár)
Fotó: Pezzetta

- Akkor formálódott jelenlegi zenekarom, ami a bábelőadásoktól függetlenül kezdett új életet – emlékezik vissza Panni. – Ennek hatására gyermekkoncereteket szerveztünk, elkezdtünk turnézni. Az együttesben Felföldi Gábor szaxofonozik, az ütőhangszereket kezdetben Takács Ferenc szólaltatta meg, helyét a keszthelyi Gombos László vette át. Mivel Gábor is keszthelyi, ők most együtt utaznak a próbákra, fellépésekre. Persze van egerszegi együttestag is, Koller László basszusgitáron és nagybőgőn játszik, Berkes Dániel pedig a dalok hangszerelésében segít és zongorázik.

- Ki komponálja ezeket a jórészt magyar költők verseire írt dalokat?

- A Gesztenyefa palotában már úgy dolgoztunk együtt, hogy a dallamot én gondoltam ki. Gitárral egyszerűbb harmóniamenetet találok ki, majd Dani zeneszerzői és előadói tapasztalata következik. Ő jazzesebb, világzenei stílust ad hozzá. Már ennél az előadásnál látszott, hogy az énekek önállóan is megállják a helyüket. Néhányat átvettünk egy téli koncertsorozathoz, majd azokat kiegészítettük például Szabó T. Anna, Lackfi János, Weöres Sándor, Gazdag Erzsi megzenésített verseivel. 2019-ben Gyertyaég címmel debütált a koncert. Akkor játszottunk a győri, keszthelyi adventi vásárokban. Eljutottunk még Németországba és Ausztriába magyar közösségekhez. A zimankós téli dalok mellé szerettünk volna tavaszi, nyári hangulatot is megidézni, így februárban felvettünk további hat számot. A tavaszi koncertsorozatunk címe a Felhőevő volt, ez Lackfi János Felhőevő Dorottya verséből született. Márciusban sajnos közbeszólt a világjárvány első hulláma. Miután fellélegeztünk nyáron egy rövid időre, augusztusban Őriszentpéteren a Hétrétország fesztiválon láthatta a közönség a Felhővőt. Most újra visszatértünk a téli lemezhez, kiegészítettük azt. Megint szerencsések voltunk, mivel ősszel újra nyertünk a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán. Kaptunk közben egy megtisztelő felkérést, a polgármesteri adventi köszöntőhöz videóra vettük az egyik dalunkat a hangverseny- és kiállítóteremben. A Keresztury VMK részére pedig karácsonyi hangulatú klip született.

Panni örömmel újságolta, a CD nemsokára elkészül, addig a videomegosztó csatornán látható további, négy dalból álló füzér. A Kalimpa Színház és Zenekar a klip illusztrálására az Erdélyben élő János Tímea grafikusművészt kérte fel, a rajzokból pedig az ugyancsak erdélyi Hátszegi Zsolt és csapata készített animációt. Ha valaki nosztalgiázni szeretne, az a csatornán meghallgathatja többek között a Szökőkút, a Lappantyú vagy a Londoni mackók történetét. A tervek szerint ezt az anyagot tavasszal adják ki s tartanak lemezbemutató koncertet. Panni kisgyermekeinek, a másfél éves Bernátnak és az ötéves Borókának bizonyára nagy szerencséje van, hiszen ők most személyesen hallgathatják ezeket a bájos gyerekdalokat. Felnőttként pedig arról mesélhetnek majd az unokáknak, hogy hány Kalimpa koncertet hallgattak végig és utaztak a nagyvilágban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában