Szerzőtől az olvasóig

2020.12.19. 20:00

Huszonöt éves a Pannon Tükör művészeti folyóirat

A festőnek, szobrásznak kiállítótér kell, a színésznek pódium, a filmnek mozivászon, az írónak, költőnek papír, könyv, folyóirat (most már elektronikus, digitális fe­lület is).

Arany Horváth Zsuzsa

Különleges évfordulós borító: 25 esztendő címlapjainak másával jelent meg a 2020/6. lapszám

Fotó: ZH

Jól tudták ezt a Zalában alkotó irodalmárok, mégis hosszú előkészítő munka előzte meg a Pannon Tükör elindulását. A lapra sokáig vártak az alkotók s az olvasók egyaránt, hiszen a kilencvenes évekre szinte minden megyében létezett irodalmi szemle, míg errefelé egy-egy antológia jelezte a kortárs szépirodalom jelen­létét.

Pék Pál alapító
Fotó: ZH
Czupi Gyula
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap
Péntek Imre
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Pedig a százados előzmények kecsegtetőek voltak, ahogy azt a legutóbbi online lapbemutatón dr. Gyimesi Endre irodalomtörténész, a Pannon Írók Társaságának elnöke is hangsúlyozta, amikor áttekintette a zalai irodalmi hagyományokat, egészen az írásbeliség kezdetéig visszanyúlva. A csatári és a hahóti kódextől a kehidai oklevélen és Virág Benedeken, Pálóczi Horváth Ádámon, Zrínyi Miklóson át Keresztury Dezsőig, Kamondy Lászlóig, Pécsi Gabrielláig ér a sor, melynek egyik fontos állomása az 1995-ben Pék Pál nagykanizsai költő-tanár főszerkesztése alatt, Lackner László hathatós közreműködésével végre megjelenő Pannon Tükör. Az egész zalai kulturális közélet felsorakozott a lap mögé, s a megye és a városi önkormányzatok támogatását is élvezi.

Mint élő organizmus, számos változáson esett át, s noha a címlap is meg-megújult, a Horváth M. Zoltán képzőművész által tervezett küllem ma is a legszebb hazai lapok közé emeli. Ami a beltartalmat illeti, a regionalitás, a lokalitás elve mellett afféle világpolgár a Pannon Tükör, Kanadától Erdélyig, Lengyelországtól az Adriáig terjed befogadói „étvágya”. Pék Pál halála után Czupi Gyula szerkesztette, majd 2003-ban folyóirat-készí­tésben jártas zalai érkezett.

Kaj Ádám
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap
Bubits Tünde
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– Amikor átvettem a szerkesztést, nagy restanciát gyűjtött össze, hiszen nem jelentek meg időben a lapszámok – mondta Péntek Imre József Attila-díjas és zalaegerszegi Pro Urbe díjas költő, amikor pár mondatos visszaemlékezésre kértük. – Amellett hogy behoztuk az elmaradást, évi négyről hat lapszámra bővítettük a megjelenést, s úgy vélem, színvonalában pedig az országos középmezőnybe hoztuk fel a lapot.

Péntek Imre főszerkesztése alatt erősödött fel a zalai és a térségbeli tehetségek tudatos keresése, s szintén az ő nevéhez fűződik a határon túli magyar nyelvű kortárs irodalmi termés megjelenítése. A Muravidék ebben a misszió­ban különösen fontos helyszínné vált, ami azóta is erősíti a folyóiratot.

Különleges évfordulós borító: 25 esztendő címlapjainak másával jelent meg a 2020/6. lapszám
Fotó: ZH
Fotó: ZH

– Húszévesen kerültem a szerkesztőségbe, Péntek Imre hívására – idézte a hozzá köthető évet Kaj Ádám. – Szerencsésnek mondhatom magam, fiatalon ismerhettem meg egy folyóirat működését, és valódi mesterektől, a már említett Péntek Imrétől és Szemes Pétertől tanulhattam. Volt főszerkesztőként hálás vagyok az akkori szerkesztőség, valamint egyesületi vezetőség bizalmáért és támogatásáért. Büszke vagyok rá, hogy a lapszerkesztés mellett életre hívtuk a Pannon Pódium rendezvénysorozatot, s igazi kávéházi hangulatban teltek a lap- és könyvbemutatók. A lapnál eltöltött idő meghatározó korszaka az életemnek: jó volt szolgálni szülővárosomat és megyémet.

– Az idei hatodik, ünnepi lapszámunk a huszadik, amit szerkesztek. Számomra ez a megtisztelő szolgálat egyfajta karmesteri feladat, sokféle szólamnak kell egy egységként megszólalnia – vallja Bubits Tünde író, tanár, aki 2017-ben vette át a lapot. – Ehhez a Pannon Szimfóniához tartozik, hogy a régió, a zalaiság, a történelmi Pannónia sokszínűségét mutassa sokféle rovatával, határon innen és túl, és mindez a mai teljes irodalmi élettel is párbeszédet folytasson a szerzők szövegein keresztül. Ehhez nagyon sok ember munkája kell: a szerzőktől, a rovatvezetőktől a nyomdán, a képszerkesztőn, könyvtáron, könyvelőn át igazi csapatmunkát jelent. A Pannon Tükör valódi sikere az, hogy 25 éven át szinte minden évben hat alkalommal meg tudott jelenni, szerzőköre bővült, és idén díjat is tudtunk alapítani. Az ünnepi rendezvény közvetítését több mint nyolcszáz érdeklődő nézte meg, ez jelzés számunkra, hogy figyelnek ránk, országosan is. Megmaradásunk egyik záloga, hogy Zalaegerszeg városa jelentős anyagi forrást biztosítva elismeri munkánkat, a másik, hogy az NKA-tól pályázat útján is kaptunk támogatást. A nyomtatott lapszám mellett fontos az online oldalunk működése, Nagygéci Kovács József vezetésével. A 2019-es év jelentős eredménye volt a hat lapszám mellett megjelent hét kiadvány. A nehézségek ellenére megrendeztük azt az ünnepi sorozatot, melynek során két társlappal, a Bárka és a Hévíz folyóirat szerkesztőivel találkoztunk. Nem így terveztük, de alkalmazkodtunk 2020-hoz, és megtaláltuk az utat az olvasóinkhoz. A lap sikere példázza: amíg képesek vagyunk művészi szövegként artikulálni, tükrözni a világot, addig túlélünk bármilyen nehéz helyzetet. Remélem, még sokáig megmarad az út szerzőtől olvasóig a Pannon Tükör sztrádáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában