A ZAZEE Kulturális Egyesület elismerése

2020.12.29. 07:00

Ex Umbra-díjas lett Tóth Sándor, a Zalaegerszegi Televízió nyugdíjas operatőre

A kulturális életben tevékenykedők munkásságát elismerő díjat hozott létre három évvel ezelőtt a ZAZEE Kulturális Egyesület. Monok Balázs és Nagy Csaba után ezúttal Tóth Sándor operatőrt lepték meg.

Mozsár Eszter

Tóth Sándor munka közben egy 2016-os felvételen

Fotó: Vörös István (VPhoto)

A szervezet célja, hogy rá­irányítsa a figyelmet mindazokra, akik a háttérben meghúzódva, szerényen és önzetlenül, sokszor a nagyközönség számára ismeretlenül végzik munkájukat.

Tóth Sándor munka közben egy 2016-os felvételen
Fotó: Vörös István (VPhoto)

A díj mellé nem jár tárgy­jutalom, ám a díjátadás a meglepetést erejével hat. Tóth Sándor, a Zalaegerszegi Televízió nyugdíjas operatőre úgy tudta, hogy egy díjátadás megörökítésére kérték fel, csak azt nem sejtette, hogy a sajátját kellene dokumentálni. A szakember az egykori Pénzügyi és Számviteli Főiskolán dolgozott oktatástechnikusként, Vörös Nándor unszolására vette kezébe a kamerát évtizedekkel ezelőtt. A hivatalos munka mellett készítette társadalmi, könnyűzenei és közéleti videóit.

A Köbtex helyi üzemének tíz évvel ezelőtti bezárásáról egyedüliként ő tudósított, de a rendszerváltás folyamatát, s az 1989-es romániai forradalmat is követte. Wettstein Tamás, a ZAZEE elnöke arról tájékoztatott, hogy idén hat jelölt közül választotta ki a független zsűri az egerszegi operatőrt. Munkássága előtt az egyesület stílszerűen videó-összeállítással tisztelgett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában