a cél, hogy minél többen megismerjék munkásságát

2020.11.25. 11:00

Online játékot hirdet a nagykanizsai zeneiskola a névadóról

Farkas Ferenc születésének 115., és halálának 20. évfordulójára emlékezve a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI Facebook-kihívást hirdetett minimum 5 fős csapatok, osztályok, illetve az alapfokú művészeti iskolai csoportjai számára.

Benedek Bálint

Farkas Ferenc zeneszerző a zongoránál

Fotó: ZH Archívum

A kampány célja, hogy minél többen megismerhessék a kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző életét és munkásságát. Baráth Adrien, a zeneiskola igazgatója elmondta: valamennyi nagykanizsai oktatási intézményből várják a jelentkezőket, de sajátos jellege miatt elsősorban a felső tagozatos és a középiskolás korosztálynak ajánlják a megmérettetést. A kihívásra december 4-ig lehet jelentkezni a zeneiskola internetes közösségi oldalán, illetve ott egy másik elérhetőséget is találnak az érdeklődők.

Farkas Ferenc zeneszerző a zongoránál
Fotó: ZH Archívum

– Az első, december 7-ei kihívás témája konkrétan a névadóhoz, Farkas Ferenchez köthető – fogalmazott az igazgató. – A zeneszerző 1905. december 15-én született Nagykanizsán. Ötéves volt, amikor katona édesapját áthelyezték Budapestre, emiatt költözniük kellett.

Legközelebb 1965-ben tért vissza szülővárosába, amikor szülőházát is meglátogatta. Az épület ma már nincs meg, néhány évvel ezelőtt lebontották. Arra kérjük a gyerekeket, járjanak utána, melyik kanizsai utcában volt a ház, s készítsenek olyan kreatív képet, amelynek fő eleme az utca névtáblája. Egy másik napon pedig munkásságának jelentős állomásait villantjuk fel. Akkor a rádiójátékokhoz, színielőadásokhoz és filmekhez írt kísérőzenék kapnak szerepet. Talán mind közül a legismertebb film, melynek zenéjét Farkas Ferenc szerezte, az 1968-ban bemutatott Egri csillagok volt. A résztvevők feladata az lenne, hogy készítsenek olyan képet, melyen újraalkotják a film egy választott jelenetét.

Baráth Adrien hozzátette: a kampányban elsősorban eredeti alkotások készítését szorgalmazzák. A világhálóról letöltött anyagokat csupán kreatívan felhasználva fogadják el. A beküldhető képek között várnak fotókat, grafikákat, montázsokat, de digitalizált kézi rajzokat is. A szakértőkből álló zsűri az értékelés során figyelembe veszi majd többek között a kreativitást, a figyelemfelhívást, de értékeli a bevont tanulók számát, a feltöltött képeket, sőt odafigyel a lájkok számára is. Az eredményeket december 15-én,

vagyis Farkas Ferenc születésnapján teszik közzé a zeneiskola Facebook-oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában