Múltidéző

2020.11.03. 11:57

Fischer Györgyre emlékezünk

Csütörtökön délután hat órára a zalaegerszegi Millennium térre várják Fischer György (1956-2012) Munkácsy-díjas szobrászművész tisztelőit az Országalapító című Szent István-szobrához. Az apropó a művész november 5-i születésnapja. Rá emlékezve fellapoztuk a Zalai Hírlap archívumát, néhány róla, s alkotásairól készült képpel tisztelgünk emléke előtt.

Szabó Judit

Fisher György 1984 januárjában

Fischer György 1982-ben került Zalaegerszegre, az Ady-iskola művészeti tagozatában haláláig tanított. Alkotásai megosztóak voltak. Erről a művész 2010-ben így nyilatkozott a Zalai Hírlapnak, amikor szóba került a Fűzvölgyön állított ’56-os emlékműve, a feszes gyolcsba csavart nőalak, aki a szoros pányvák ellenére lép egyet.

A fűzvölgyi ’56-os emlékmű

„Jó kapcsolatom alakult ki a fűzvölgyiekkel, ők nem tartották botrányosnak a munkámat... – idézi fel rezignált mosollyal némely korábbi szobrának közvéleményt megosztó visszhangját. Mert a Fischer-művek mindig érzelmeket váltanak ki. Lelkesedést vagy felháborodást, de soha nem közönyt. Groteszk szemlélete, furcsa arányrendszere, az elnyújtott testű torzók sora nem mindenkihez talál utat. Mások meg rajonganak érte, s az sem véletlen, hogy az új művészgeneráció erősen kötődik hozzá. ”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában