A sajátos körülmények ellenére sikerrel zajlott a nyári fesztivál

2020.10.08. 11:30

Színházi előadások, koncertek, Dumaszínház és esküvői kiállítás is volt Egerváron

Ez az esztendő még a legkedveltebb kulturális rendezvények szervezőit is számos megoldandó probléma elé állította. Az egervári várban ennek ellenére is sikerült a megszokott módon színes élménycsokrot átnyújtani.

Arany Horváth Zsuzsa

Július közepén láttuk az Egy szerethető nő című vígjátékot

Fotó: Arany Gábor

Székedli Bertold, az egervári várban zajlott programokért felelős Zalaegerszegi Gasztrokulturális Egyesület vezetője lapunknak elmondta, bár az egészségügyi veszélyhelyzet miatt be kellett tartaniuk a korlátozó intézkedéseket, több mint tízezer ember látogatta 2020 nyarán a romantikus környezetben megvalósult művészeti és kulturális programokat.

Június 18-án, az Indul a bakterház című vígjátékkal kezdődött a szezon, ami néhány esős naptól eltekintve mindvégig kellemes nyáresti kikapcsolódást kínált.

Július közepén láttuk az Egy szerethető nő című vígjátékot
Fotó: Arany Gábor
Pillanatkép a Na, de államtitkár úr című bohózatból
Fotó: Arany Gábor

– A fővárosi társulat, a Turay Ida Színház jóvoltából már hosszú évek óta módjuk nyílik a zalai színházkedvelőknek, hogy könnyű nyáresti kikapcsolódáshoz jussanak az egervári vár udvarán – mondta érdeklődésünkre a nyári egervári fesztivál igazgatója. – A Darvasi Ilona vezette színtársulat az itteni helyszín szelleméhez és az évszakhoz illően állítja össze a reneszánsz várudvarba szánt repertoárt, de a színház művészeti vezetése ügyel arra is, hogy a budapesti publikum előtt már bizonyított, sikerre vitt darabokból válogasson.

Ennek jegyében június 18-án az Indul a bakterház című vígjátékkal kezdődőtt a FesztiVár, szeptember 27-én pedig az Esküvői nyílt nappal fejeződött be, három hónap alatt 26 esemény megrendezését sikerült – szó szerint – tető alá hozni, hiszen a várkastély udvara sátorral fedett.

– Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a programok minden korosztályt és minőségi igényt kiszolgáltak, mivel a várszínházon túl emlékest, könnyűzenei műsorok, pop- és rock­koncertek, dumaszínházi fellépők, gyermekprogramok, kiállítások álltak a szórakozni, művelődni, kikapcsolódni vágyók rendelkezésére. Az elsődleges célközönségünk természetesen a zalaegerszegiek és a megyeszékhely vonzáskörzetében élők köre. Az ő kulturális igényeik kielégítése fő szempont a műsorterv kialakításánál, de a munkánk elismerése az, hogy idén nyáron is nagyon sokan érkeztek környező megyékből, sőt még Budapestről, Győrből, Székesfehérvárról is – tájékoztatott Székedli Bertold, majd hozzátette, a járványhelyzet okán szükséges korlátozások miatt csupán 500 fő lehetett részese egy időben a programoknak, annak ellenére, hogy a várkastély udvarának befogadó­képessége 1000 fő.

Péter Szabó Szilvia augusztusban lépett fel
Fotó: GYF
A Tankcsapda együttes szeptember 18-án Egerváron
Fotó: Gyuricza Ferenc

– Ennek a helyzetnek az előnye pedig az volt, hogy olyan produkciókat is fogadhatott a vár fesztiválja, amik egyébként csak a nagy fesztiválokon szoktak megjelenni, ilyen, relatíve kisebb helyekre nem jutottak még el eddig. A nagy sikerre való tekintettel a közeljövőben is szeretnénk tovább folytatni a népszerű rendezvényt, egyszersmind hagyományt teremteni vele. Bővíteni is fogjuk más jellegű programokkal, például a gasztronómia, a vadászat, vagy a kutyás rendezvények témakörében – vázolta az egervári vérbeli nyári fesztivál jövőjét Székedli Bertold.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában