Fotográfia

2020.09.14. 13:00

A természet képeken – Kiállítás a zalaegerszegi Gönczi Galériában

A minket körülölelő világ, a természet megörökítése mindenki számára elérhető ma már.

Arany Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto

Erre hívta fel a figyelmet dr. Simán László, amikor minap az egerszegi Gönczi Galériában megnyílt fotókiállítást ajánlotta az érdeklődőknek.

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége természetfotó tagozatának vezetője, civilben söjtöri háziorvos arról szólt, hogy a fotográfia művelői számára az első témák között felbukkant a táj, a természet megörökítése, hiszen a kezdetleges technika mellett a mozdulatlanság alapvető feltétel volt. Ez tehát az origó, az elindulás után pedig már ott a sokféle út lehetősége is. A tudományos célú fotográfia a dokumentáció igényét, az eredeti hű megörökítését tűzi ki célul. A művészet pedig másik ösvényt jár be: mindegy mit, de nem mindegy hogyan. Példaként említette meg Vizúr János fotóművészt, aki egyik legjobb fotóját törött lába miatt ágyhoz kötve, a lakásban vázában álló káláról készítette. A másik oldalon pedig azok az alkotások, amelyek hosszas előkészítést, embert próbáló körülmények között születnek. Vajda Ernő remekei is ide tartoznak, említett másik példát. A budapesti ügyvéd, botanikus, fotóművész az elmúlt század elejétől évtizedeken át örökítette meg hazánk növényvilágát. Ehhez üveglemezes technikát, több tíz kilós felszerelést használt, amit ha kellett, kilométereken át vitt hegyen-völgyön. A kettő fotómetódus között pedig végtelenek a lehetőségek.

Ahogy dr. Simán László fogalmazott, az évezred eleje óta óriási fellendülés jellemzi a természetfotózást, mert a digitális technika széles réteg számára tette elérhetővé. Megtalálja benne kedvtelését a 12 éves gyermek és a 80 éves aggastyán is. A természet a témák olyan sokaságát kínálja, ami akár tolószékből is megörökíthető. Ha valaki kedvet érez, ne késlekedjen, azonnal kezdjen tájat fényképezni, ez a legegyszerűbb fotográfiai műfaj. Sikerek és kudarcok fogják érni, de ezzel nem kell törődni, aki ennek szenteli életét, soha nem unatkozik, biztatott dr. Simán László.

A tárlaton a 200 tagot számláló világszövetség 40 fős természetfotó tagozatának tavalyi pályázati anyagából látható válogatás szeptember 26-ig _ kedd-péntek 10-18 óráig, szombaton 9-13 óráig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában