szabálytalan könyves esték szabályos verseskönyvekkel

2020.09.22. 17:30

A csillagok zalai lírikus testvérei négy új kötetben fénylenek fel

Ki ki a maga hivatása kapcsán lassan megszokja, hogy ebben az évben minden másképp van, de nem muszáj lemondani értékekről. A megyeszékhelyen például izgalmasan intim, másfajta könyvhét zajlott szeptember 8–15. között.

Arany Horváth Zsuzsa

Szemes Péter, Tóth Imre és Varga Zoltán az első három kötetet bemutató esten

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A zalai kortárs irodalom több új könyvvel gazdagodott az ősz folyamán, amelyeket sikerült az érdeklődő közönségnek is bemutatni. A zalaegerszegi PopUp Café adott helyszínt a mai zalai líra négy friss termésű verses kötete bemutatójának, melyeket a szerkesztő, Szemes Péter esztéta személye köti össze. Az irodalmi találkozások házigazdája minden alkalommal Tóth Imre költő, szerkesztő volt.

– Mivel a tavaszi könyvhét elmaradt, csakúgy a Literaturista sorozatunk darabjai, ezért úgy gondoltuk, a magunk eszközeivel ősszel pótoljuk mindkettő hiányát – mondta lapunknak Tóth Imre, jelezve, ráadásul van is mit bemutatni. – Szemes Péter Pécsi Gabriella hagyatékából ad a kezünkbe ritka értékű válogatást, Pék Pál életműve keresztmetszetét kapjuk a Minden körbeért című válogatással, Varga Zoltán Túláram-védelem című verseskönyvével és Fitos Adrián kötetbemutató estjével pedig a mai derékhad képviselőiként léptek elénk. A Literaturista sorozat keretében pedig Debreczeny György fővárosi költő volt a vendégünk.

Szemes Péter, Tóth Imre és Varga Zoltán az első három kötetet bemutató esten
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Tóth Imre maga is folyamatosan ír persze, megjelent verseskötetei és novellái mellé új könyvre készül.

A könyvek fellapozásához és befogadásához a csendes irodalmi estek során számos szempontot kaptunk a szerkesztőtől.

– Pécsi Gabriella, Zalaegerszeg túl fiatalon eltávozott költőnője tavaly lett volna 75 éves – idézte Szemes Péter. – Pákolitz István pécsi költő lányaként került hozzánk, de, talán az elszigetelt kisvárosi lét miatt sosem kapta meg azt az elismerést, ami a kvalitásainak kijárt volna. Pedig a XX. század második felének magyar irodalmát személyesen ismerte az édesapja révén. A most megjelent, „Virágozd föl a hársakat” című könyv eddig még ki nem adott versei egy dossziéban kerültek hozzám a nemrég elhunyt férj, Baranyai György jóvoltából. Ez a 8. kötete az életműnek, amely leginkább a szerelem témáját tágítja tovább Pécsi Gabi költészetében. Élete tragikumát idézi „A gyermektelen játszótereken /szél löki a hintát.” kétsoros.

Pécsi Gabi kiadatlan versei
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Pék Pálra és intellektuális lírájára tekint vissza a Minden körbeért válogatás, mely a kanizsai költő, tanár, folyóiratszerkesztő életében megjelent 10 verseskötet nyomvonalán haladva idézi „a minőség kérlelhetetlen elkötelezettjét”, ahogy a szerkesztő nevezi. Pék Pál az idén 25 éves Pannon Tükör folyóirat első főszerkesztőjeként sokak felfedezőjének mondhatta magát, aki még a térségi szempontok miatt sem engedett a minőségi elvárásokból, épp a pannon irodalom védelmében járva el, noha nyugtalanította a perifériai lét: „mert hiába, hogy bennünk rí a holnap, / ha élünk csak, és nem vagyunk sehol.” Ráadásul az 56-os forradalom ifjú vidéki résztvevőjeként sem lehetett bizakodó: „Nem tudva, egy más világban / épül újra az a nap, s fölemeli régi zászlónk/ a legutolsó mozdulat.”

Pék Pál emlékezete
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Varga Zoltán a maga 39 évével a fiatalabb generáció képviselőjeként kopogtat a Szemes Péter szerkesztette Túláram-védelem kötettel. Ami ironikus helyzet, hiszen közgazdászként a civil életben is köze van a prózai áramszolgáltatáshoz. A bemutatkozó esten beszámolt mestereiről, akik rajta hagyják kezük nyomát a tárgyias és gondolati líra termésén. A költő folyóirat- és lapunkbeli közlések mellett a hat évvel ezelőtt megjelent Palackposta antológiában tette le a névjegyét, azóta csak árnyalódott önironikus hangvétele, amelynek további erősödésében reménykedve várjuk az új költeményeket.

Írások Utassy költészetéről
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A „csakazértis” egerszegi könyvhét külön estet szentelt annak a „Testvér csillagokkal” című tanulmánykötetnek, amely esszéisztikus igénnyel foglalja össze Utassy József költői életművét. Szemes Péter, mint jelezte, ez a vállalkozás áll a legközelebb hozzá, hiszen baráti viszony fűzte az élete utolsó éveit Zalában, Rédicsen, illetve Zalaegerszegen töltő kivételesen erős tehetségű költőhöz, aki a Kilencek nemzedékével indult az Elérhetetlen föld antológia révén 1969-ben. A magyar irodalom kuriozitása, hogy a szoros kötődésben élő alkotók még kétszer meg tudták ismételni a közös megjelenést. Ráadásul, mint a szerző elmondta, teljes mértékben alulról szerveződött a közös fellépés az akkori pesti bölcsészkaron, semmilyen támogató kultúrpolitikai akarat nem állt mögötte, az antológiába verssel bekerülni is csak egyhangú szavazással lehetett. Utassy Józsefet az ezt követő hosszú mellőzöttség súlyosan megtörte, csak élete utolsó éveiben nyerte el a Kossuth díjat, amely talán túl későn érkezett. Lobogó költészete így a legnagyobbak közé emeli, erre hívja fel a figyelmet Szemes Péter mélyrehatóan értő tanulmányfüzére.

A fent sorolt négy kötetet a kaposvári székhelyű Pannónia Kulturális Egyesület jelentette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában