A gyerekek séta közben figyelik a természeti környezet rezdüléseit

2020.07.03. 17:30

Színek játéka a kendlimajori képzőművészeti táborban – másképp, mint az iskolában

Gyermekzsivajtól hangos a kendlimajori Ludvig művésztelep. A kortárs képzőművészet rejtelmeivel Ludvig Zoltán és fia, Ludvig Dániel festőművészek igyekeztek megismertetni a fiatalokat.

Benedek Bálint

A Ludvig művésztelepet ezúttal a gyerekek népesítették be, akik büszkén mutatták az elkészült alkotásaikat

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Benedek Bálint

Az előző években is szerveztek festészeti kurzusokat általános iskolás gyerekek számára a dél-zalai dombok ölelésében. Hamar kiderült: a kivételesen nyugodt környezet nemcsak a nemzetközi művészeknek ad ihletet az alkotáshoz, hanem a fiatalok fantáziáját is beindította. Ráadásul lehetőségük nyílt a szabad levegőn tartózkodni, játszani, sőt a környéken kisebb gyalogtúrákon vehettek részt.

– Ilyenkor arra kérjük őket, hogy a séta közben figyeljék a természet változásait, annak lüktetését – fogalmazott Ludvig Klára házigazda. – Kreatív és érdekes vázlatokat készítettek a látnivalókról, így a domborzatról, a tájról, a virágokról. Egészen az alapoktól megtanítottuk az úgynevezett festmény komponálást, a fő motívum kiemelésétől a színek harmóniáján keresztül a hátterek kezelésén át a viszonyításokig. Az eltérő korosztályok látásmódja más és más, ezért mindegyikük önkifejezését értékelnünk kellett, ügyelve a festői szabadság szárnyalására.

A Ludvig művésztelepet ezúttal a gyerekek népesítették be, akik büszkén mutatták az elkészült alkotásaikat Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

Ludvig Klára hozzátette: a legkisebbek a nagy hőség miatt nem gyalogoltak. Inkább szűkebb környezetüket a műterem körüli kertet, annak fáit, fűszálait, mezei virágait, hangyabolyát, bogarait és érdekes szobrait vették górcső alá.

A kortárs festészeti kurzust Ludvig Zoltán festőművész irányította. Mint elmondta: a gyerekek jó minőségű, a művészek által használt akril festéket kaptak, no és persze minden napra új feladattal gazdagodtak. Az alapszíneket vették sorra, például a kéket vagy épp ottjártunkkor a sárgát fehérrel, feketével és arannyal kombinálták. A tábor zárónapján pedig mindegyiket egyszerre használták, ebből egészen egyedi alkotások születtek.

– Hasznos a továbbképzés a vizuális oktatás terén, hiszen ezzel a fajta megközelítéssel az iskolában nem találkoznak – folytatta. – A gyerekek, mint mindig, nagyon elevenek, de az alkotás örömét is kifejezetten élvezik, ezért gyakran napi 4-5 órán keresztül ülnek a rajzlapok felett. Jó látni, amikor játszanak a színekkel, azok keverésével, s olykor minden tudatosság nélkül csodákat „varázsolnak” az ecsetükkel.

Egy másik kuckóban Ludvig Dániel speciális, könnyebben alakítható pórusbeton anyagú téglából tartott kézműves foglalkozást a gyerekeknek. Az ifjú tanítványok élvezték, ahogy a praclijaik között ölt új formát az anyag. Dániel szerint azzal, hogy a szobrászkodás ezen formáját is kipróbálhatták, még a térlátásuk is fejlődött. A tíz év alatti gyerekekkel egyszerűbb tárgyakat, így többek közt dobókockákat, csillagokat és szíveket készítettek.

A gyerekek elárulták: a kendlimajori tábor igazán kivételes, hiszen a műteremben előttük híres, ismert külföldi művészek alkothattak. Egyikük, a negyedik osztályos nagyradai Seláf Bonifác először vett részt a művészeti foglalkozáson, de nagyon élvezi, hogy sokat festhet és közben új barátokkal is megismerkedett. Tavaly valósággal lenyűgözték a foglalkozások a Fejér megyei Vértesboglárról érkezett második osztályos Kult Artúrt. Elmondása szerint: a festés remek időtöltés és tényleg bármit meg lehet jeleníteni a papíron, amit a képzeletünkben kigondolunk. Otthon is sok színes irkafirkát, illetve portrészerűségeket készít. A közeli Nagykanizsáról érkezett két barátnő alig várta, hogy visszatérjen a művészeti kurzusra. Szokol Emese Sára, a Kőrösi-iskola tanulója, valamint a bolyais Klinger Emma imádnak festeni, s a korábbi években sokat tanultak Ludvig Zoltántól és Ludvig Dánieltől a művészetekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában