a Zalaegerszegi Vénusz

2020.07.13. 10:41

Szenzációs régészeti lelet került elő a zalaegerszegi járműipari tesztpályán zajló feltárás során

A Göcseji Múzeum munkatársai 2017. óta folyamatosan figyelemmel kísérik a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya építéséhez kapcsolódó földmunkákat, mely során a terület keleti részén, a Nagypáli-patak felett, az i.e. 5. évezredben kialakult, úgynevezett Lengyeli kultúra nagy kiterjedésű települése tárul fel a munkájuk során.

Arany Horváth Zsuzsa

Képünkön az idol törzse

Fotó: Göcseji Múzeum

Július 7-én a 411. STR számú gödör váratlanul az elmúlt három év legszebb leletével ajándékozta meg a zalai régészeket és a magyar kultúrtörténetet. Az őskori kultúrák egyik különleges alkotása, művészien megformázott női agyagszobrocska (idol) több töredéke került elő, mely az évezredekkel ezelőtt élt emberek szellemiségének lenyomatát őrizte meg. A tenyérnyi nagyságú kúpos felsőtest vízszintesen álló karokkal, finoman formált keblekkel rendelkezik, a nyakon hátul karcolt díszítéssel ékszert vagy a ruha kivágását jelezték. A női nemi szervet háromszögletes karcolással jelölték. Feje hiányzik, azonban közvetlenül a felsőtest mellett feküdt az idolhoz tartozó hangsúlyos kialakítású fenék, valamint a külön formált, kiszélesedő talpú láb.

Képünkön az idol törzse
Fotó: Göcseji Múzeum

Az őskori ember mindennapjaiban és ahhoz szorosan kapcsolódó hitvilágában fontos szerepet tölthettek be a feltárásokon előkerült agyagszobrocskák, melyek a közösség szimbolikus tevékenységeinek, rítusainak eszközei lehettek, jelzik a szerkesztőségünkhöz eljuttatott összefoglalóban a Göcseji Múzeum régésze, Simmer Lívia és Havasi Bálint megbízott igazgató-helyettes. A természet erejétől, annak változásaitól függő közösségek az istenekkel és az emberfeletti erőkkel, szellemekkel mindennél fontosabbnak gondolták a folyamatos kapcsolat fenntartását. Az idolok – a Zalaegerszegi Vénusz esetén is –szinte mindig töredékes formában kerülnek elő, az egykor élt emberek feltehetően valamilyen szertartás keretében szándékosan törték össze, darabolták fel őket. A kis szobrokkal együtt a nekik tulajdonított erő, hatalom elpusztítása, megsemmisítése lehetett a cél, magyarázták a szakemberek.

A Zalaegerszegi Vénusz aprólékos megformálása miatt a korai Lengyeli kultúra és nőiesség megjelenítésének kiemelkedő darabja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában