Koronavírus Zalában

2020.04.28. 14:00

Földimalac, sárkány és királylány is színpadra lép a Griff következő szezonjában

Bár az egészségügyi veszélyhelyzet miatt akadnak még kérdőjelek, mostanra összeállt a Griff Bábszínház ősszel kezdődő, 2020/2021-es évadának műsorterve.

Magyar Hajnalka

A kis hableányból elmaradt néhány előadás, ezeket pótolják. Képünkön a darab alkotói, köztük a rendező, Bartal Kiss Rita (jobb szélen)

Fotó: Pezzetta Umberto

A választott darabokról, valamint a felvetődő kétségekről Szűcs István direktorral beszélgettünk.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően a következő év­adra is öt darabot terveznek a bérletbe, amelynek árát nem emelik. Bíznak benne, hogy az óvodák és az iskolák bérletvásárlási kedve nem hagy alább, hiszen ha visszatér az élet az említett intézményekbe, a báb­színházba járás sem jelenthet pluszkockázatot. Szeretnék kárpótolni a közönséget a tavaszi szezon kieső elő­adásaiért is, igyekeznek minden restanciát behozni. Ennek jegyében az elmaradt áprilisi premier, A széttáncolt cipellők című táncszínházi produkció pluszelőadásként dúsítja majd a bérlet kínálatát.

A kis hableányból elmaradt néhány előadás, ezeket pótolják. Képünkön a darab alkotói, köztük a rendező, Bartal Kiss Rita (jobb szélen)
Fotó: Pezzetta Umberto

– Amennyiben a járványhelyzet megengedi, május közepén újra elindulhatnak a próbák – tér a részletekre Szűcs István. – A munkát Jill Tomlinson A földimalac, aki semmiben nem volt biztos című darabjával kezdjük, amit Bartal Kiss Rita, a Griff Blattner-díjas művészeti vezetője rendez, s elsősorban az óvodás korosztálynak ajánlható. A szerző nem ismeretlen a közönségünk előtt, játszottuk már tőle A bagoly, aki félt a sötétben című mesét, ami a most választott darabhoz hasonlóan kiválóan alkalmas a gyerekek hétköznapi szorongásainak oldására. Az írónő épp gyógyító, terápiás célra is bevethető meséivel szerzett magának nevet a gyermekirodalomban.

Ugyancsak Bartal Kiss Rita irányításával kezdődnek meg még a nyári szünet előtt a Cirkuszoló című babaszínházi előadás próbái. Ezt követően, július végén, augusztus elején folytatnák A széttáncolt cipellők próbáit, a magyar népmesét a Blattner-díjas Kocsis Rozi alkalmazta bábszínpadra, zeneszerzője ifj. Csoóri Sándor, a rendező-koreográfusi feladatokra pedig zalai kötődésű táncművész házaspárt, Kocsis Enikőt és Fitos Dezsőt kérték fel.

– Mindenképpen szeretnénk tető alá hozni a darabot, hiszen a díszletek már készen vannak, a jelmezek is gyártás alatt állnak, s a társulat is nagyon megkedvelte a tárgy­animációval dúsított táncszínházi előadást. A tervek szerint augusztus végére össze is állna a produkció.

Hogy aztán ősszel Halasi Dániel rendező is munkához láthasson a társulattal. Az ő keze alatt egy sárkányos mese születik meg, amelynek elemei több magyar népmeséből fonódnak össze. A téli ünnepkört a néhány éve nagy sikert arató Télen telelek koncertszínházi előadás folytatása köszönti. A verses, zenés összeállítást ez alkalommal is a moziban mutatják be, amennyiben decemberre befejeződik a komplexum átfogó rekonstrukciója.

Lenka és Palkó történetét ismét műsorra tűzik. A produkcióban a szerző, Szegedi Katalin mesekönyvének figurái öltenek testet

Felújítva tér vissza a Griff színpadára a Lenka és Palkó című előadás, ami a barátságról és az elfogadásról szól. A darabot 2017-ben mutatták be, az akkori közönség már kikerült az óvodákból, a mostani nézők számára tehát friss élményt nyújt a produkció. A klasszikus mese sem hiányzik majd az évadból, Csipkerózsika örökzöld történetét Kocsis Rozi állítja színpadra a Griffben. Mindezen túl fogadnak még egy vendégelőadást is, amit szintén a moziban terveznek bemutatni. E darabról még nem döntöttek, de mindenképp olyan produkciók között tallóznak, amelyek jól érvényesülnek a nagy méretű színpadon.

– Az évad tervezésénél költségkímélő megoldásokra kellett törekednünk – utal korlátaikra az igazgató. – Jelenleg ugyanis meglehetősen bizonytalan, hogy milyen forrásokra tudunk majd támaszkodni, a város éppen most kért tőlünk kimutatást a kiesett bevételeinkről. Reméljük, hogy a bérleteseink ősztől is igénylik majd az általunk nyújtott élményt, ebben bízva a kérdőjelek dacára is teljes évadra készülünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában