Üzenet a mindennapokról

2020.03.12. 17:30

Nagykanizsa Város Vegyeskara igazán színes lemezzel jelentkezett

Üzenet címmel jelent meg Nagykanizsa Város Vegyes­karának új lemeze, amelynek bemutatója péntek este lett volna a Felsőtemplomban a március 15-i ünnepi események nyitányaként.

Horváth-Balogh Attila

Nagykanizsa Város Vegyeskara Cseke József karnaggyal

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Sajnos azonban – az operatív törzs ajánlását elfogadva –több más városhoz hasonlóan a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzése érdekében Nagykanizsán sem kerül sor a tömegrendezvénynek számító városi ünnepségre és annak részeseményeire, így a lemezbemutató koncert is elmarad. Cseke József karnagy azonban az ezzel kapcsolatos Facebook-bejegyzésében nem hagyott kétséget afelől, hogy a lemezbemutató koncertet később pótolják.

Nagykanizsa Város Vegyeskara Cseke József karnaggyal
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A város önkormányzata és Balogh László polgármester támogatásával ezer példányban készült el az Üzenet című CD-lemezünk, amellyel arról kívántunk pillanatképet adni, hogy a vegyes kar jelenleg éppen hol tart a szakmai munkában – mondta Cseke József. – Igyekeztünk olyan zeneműveket, témákat választani, amelyek mondanivalója ma is aktuális: vitézség, természetszeretet, szerelem, az élet szépsége, az Istenbe vetett hit, tehát ez a lemez lényegében a mindennapokról szól. A zenei anyag a cappella, tehát hangszeres kíséret nélkül készült, a felvételre a homokkomáromi kegytemplomban került sor a nyár elején, őszre pedig lezárultak a stúdiómunkálatok is. A vegyes karnak ez a második hangzó anyaga, az első még Kollonay Zoltán volt karnaggyal készült Boldog karácsonyt! címmel, szimfonikus zenekari kísérettel. Nyilván az akkor a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó szerzeményeket tartalmazott, míg a mostanin tisztán énekkari művekkel próbálunk kellemes perceket szerezni az értő hallgatóságnak. Remélem, sikerül – megjegyzem, nagyon büszke vagyok a csapatra, mert ez nehéz műfaj, hiszen a hangszeres kíséret mindig ad egyfajta „mankót” a tempó tartásához, s az énekkar nem „csúszkál”. Örömmel mondhatom, hogy a stúdiómunkálatok során az azokat végző Pusztai László „Titusznak” nem sok ilyen jellegű problémát kellett korrigálni.

A lemez borítója
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Cseke József hozzátette, az album kiadója a vegyes kar Cantare 97 Alapítványa, s a közel 70 percnyi, 22 számból álló hangzó anyagban többek közt olasz madrigálok szólalnak meg Filippo Azzaiolótól, amit szakrális művek követnek angol, magyar, orosz, német, olasz és lengyel szerzőktől. A harmadik nagy csoportot a Kodály-művek alkotják, négy darab került a repertoárba a nagyszerű zeneszerzőtől. Az utolsó részben pedig helyet kap Bárdos Lajos megzenésítésében Csizmadia Ferenc énektanár, karvezető Thúry György emlékezete című, több mint hétperces műve. A lemezt Vedres Csaba József Attila-feldolgozása zárja Kész a leltár címmel, ami egyfajta számadás – csakúgy, mint az egész album.

– Azt gondolom, hogy a lemez összefoglalása annak, amit az elmúlt időszakban elértünk a vegyes karral, egy nagyon fontos állomás a csapat szakmai pályafutásában – jelentette ki a karnagy. – Persze a repertoár ennél sokkal bővebb – négy és fél éve vettem át az énekkar vezetését, és eléggé feszített tempót diktáltam a tagoknak mind az elsajátított zeneművek, mind a versenyek, minősítések tekintetében. 2016 májusában például a Mária Rádió II. kórusversenyén ezüst­diplomát értünk el, 2017 októberében a XII. Il Canto sul Garda Kórusversenyen két aranydiplomát kaptunk. 2018 májusában a Kodály Zoltán Kórusversenyen Budapesten szintén aranydiplomával végeztünk, 2019 októberében a XIII. Il Canto sul Garda Kórusversenyen az amatőr felnőtt kórusok versenyét kategóriagyőzelemmel és arany­diplomával, a Musica Sacra kategóriát pedig szintén aranydiplomával zártuk, és versenyezhettünk a verseny nagydíjas mező­nyében. Nagyon bízunk benne, hogy a sikersorozat folytatódik…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában