Két helybeli is játszott a zenekarban

2020.03.10. 15:00

Erkel Ferenc tiszteletére adtak koncertet Zalaszentgróton

A komolyzene kedvelőinek szerzett örömet a Magyar Művészeti Akadémia pénteken este. A zalaszentgróti Városi Művelődési Központban a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar adott hangversenyt Erkel Ferenc tiszteletére.

Szalay Csaba

A Savaria Szimfonikus Zenekar olyan műveket játszott Zalaszentgróton, amelyeket Erkel Ferenc tiszteletére komponáltak

Fotó: Medvéssy Lajos

A város zeneszerető közönsége nevében Vári Mária alpolgármester köszöntötte Medveczky Ádám karnagyot és a szombathelyi hivatásos szimfonikus zenekart, amelynek soraiban két zalaszentgróti, Johann Attila és Lövey Márk is játszik. Az alpolgármester köszönetet mondott a Magyar Művészeti Akadémiának a lehetőségért és a támogatásért.

A Savaria Szimfonikus Zenekar olyan műveket játszott Zalaszentgróton, amelyeket Erkel Ferenc tiszteletére komponáltak

– A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata vallja a művészet szabadságát, nyitott a legújabb zeneszerzői alkotások befogadására is. Számára az egyetlen mérce a minőség – mondta köszöntő beszédében Vári Mária, majd kis ajándékot adott át Vigh Mariannénak, a tagozat titkárának és a zenekar koncertmesterének. A Savaria Szimfonikus Zenekar először Erkel Ferenc Ünnepi nyitányát adta elő, majd mai szerzők Erkel tiszteletére írt darabjai hangzottak el. Tóth Péter, Balassa Sándor, Kocsár Miklós, Kovács Zoltán, Dubrovay László valamennyien a Magyar Művészeti Akadémia tagjai. A közönség minden darabot hangos ovációval és vastapssal köszönt meg.

Az előadás szünetében Vigh Mariannét a koncert létrejöttéről kérdeztük. Elmondta, hogy Erkel Ferenc tiszteletére, halálának 125. évfordulóján, 2018-ban az előbb felsorolt zeneszerzők által komponált művek előadására kérte fel a Savaria Zenekart a Magyar Művészeti Akadémia. A Pesti Vigadóban hatalmas sikert aratott az Hommage á Erkel című est. Ezután döntöttek arról, hogy néhány vidéki településre is elviszik ezt az előadást, hogy megismerhesse a közönség.

– Nagy öröm számomra, hogy ilyen sokan eljöttek, volt értelme a sok munkának – mondta Vigh Marianne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában