Muraszombati tanuló sikere

2020.01.11. 07:00

Szúnyogh Sándor költő tiszteletére rendeztek emléknapot Lendván

Bátran, őszintén, szépírói eszközök használatával fogalmaztak a 2019-es Szúnyogh Sándor Ifjúsági Irodalmi Pályázaton legjobb teljesítményt nyújtó diákok – mondta a háromfős bíráló bizottság nevében dr. Bence Lajos József Attila-díjas író-költő, irodalomtörténész.

Gyuricza Ferenc

Szomi Éva Soós Mihálytól, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatójától és M. Király Jutkától, a Népújság főszerkesztőjétől vehette át a Szúnyogh Sándor-díjat Fotó: Gyuricza Ferenc

A határon túli magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, a 22 éve elhunyt néhai költő iránti tiszteletét csütörtökön este a lendvai zsinagógában megtartott Szúnyogh Sándor-emléknapon irodalmi műsorral, majd a róla elnevezett pályázat eredményhirdetésével rótta le a muravidéki közösség. A műsorban a Lavina Kultúrklub tagjai és a helyi 1. sz. Kéttannyelvű Általános Iskola tanulói működtek közre, a néhai költőről – akit az úgynevezett Tavaszvárás nemzedéke vezető alakjának tartanak – pedig az egykori barát és pályatárs, dr. Bence Lajos emlékezett meg. Kitért arra, hogy Szúnyogh Sándor volt az, aki megágyazott a muravidéki magyar irodalom kibontakozásának, s ez tükröződik ma vissza a róla elnevezett irodalmi ifjúsági pályázatra született műveken is.

Szomi Éva Soós Mihálytól, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatójától és M. Király Jutkától, a Népújság főszerkesztőjétől vehette át a Szúnyogh Sándor-díjat Fotó: Gyuricza Ferenc

A pályázati felhívásra jelentkezett mintegy hatvan tanuló korcsoportonként két-két téma közül választva készíthette el írását. A Szúnyogh Sándor-díjat Szomi Éva, a muraszombati gimnázium tanulója érdemelte ki dolgozatával, aki a magyar nyelv és irodalmat önszorgalomból, fakultatív tantárgyként tanulja a lendvai kéttannyelvű középiskolában. Az egyes korcsoportok legjobbjai: Tátrai Kovács Kinga Ávila (6. évfolyam, Lendva), Koter Rebeka (7. évfolyam, Lendva), Ábrahám Alida Kiara (8. évfolyam, Pártosfalva), Bogdán Lara (9. évfolyam, Göntérháza), Tivadar Barbara (középiskola I.), valamint Horváth Eszter (középiskola II.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában