értékes írások

2020.01.15. 16:00

Megjelent a Pannon Tükör új száma

Sokan emlékeznek a hajdani Nagyvilág című folyóiratra, amely 2016-os megszűnéséig a világirodalom legfrissebb termését kínálta a magyarul olvasóknak. Ezt a missziót is továbbviszi a Pannon Tükör, a zalai szerkesztésű kulturális periodika, hiszen műfordításokkal is jelentkezik.

ZH

Címlapon Budaházi Tibor Római töredék XVI. c. műve Fotó: ZH

A december közepén bemutatott, 2019-es utolsó lapszám portugál és spanyol nyelvű szépirodalommal ismerteti meg olvasóit. A vállalkozás érdekessége, hogy a szerzők és a hazai műfordítók egyaránt fiatalok, utóbbiak budapesti egyetemi műfordítói kurzus hallgatói, a válogatott írások pedig az elmúlt években születtek. Mi ez, ha nem a jelen időben születő írások közvetlen célba juttatása? Így tudjuk meg, hogy a lisszaboni Ana Mello gyónásról írt mikronovellája mire mutat rá: a kilenc­éves kislányt gyónásra készteti a hittanóra, de mivel még nincsen semmi bűne, amiről tudna, elköveti az elsőt, hazudik magának egyet, csak hogy békén hagyják.

Címlapon Budaházi Tibor Római
töredék XVI. c. műve Fotó: ZH

A Pannon Tükör értékes írásai közt találjuk Péntek Imre József Attila-díjas költő, lapszerkesztő tanulmányát, mely pályatársa, barátja, a Kilencek nemzedék tagja, Oláh János költészetét elemzi az Elérhetetlen Föld című közös antológia megjelenésének 50. évfordulóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában