Kötetbemutató

2019.12.02. 16:00

Megismerheti a Festetics család és alkalmazottainak életét

A Pannon Írók Társasága új kötettel jelentkezett, Tar Ferenc történész tanár Egy arisztokrata család mindennapjai címmel írta meg a Festeticsek keszthelyi hercegi ágának mindennapjait.

Arany Horváth Zsuzsa

A borítón Festetics Tasziló gyermekei a kastély előtt Fotó: ZH

A keszthelyi, a hévízi, az alsópáhoki, a sármelléki önkormányzat és több zalai vállalkozás támogatásával a napokban megjelent könyv sokéves gyűjtőmunka eredménye, amely most a Pannon Írók Társasága jóvoltából eljuthatott az olvasóhoz.

A kiadvány kuriozitása, hogy azokból a riportokból áll össze, amelyeket az egykori alkalmazottakkal készített Tar Ferenc. Az első lejegyzett beszélgetésre 1984-ben került sor, az adatközlők java része ma már nem is él. A könyv bevezetése az olvasót kalauzolva áttekinti a hercegi család Magyarországra érkezését, a keszthelyi birtok kiépülését, egészen addig, amíg 1944-ben Festetics György özvegye és az akkor alig négyéves IV. Festetics György kénytelen volt elhagyni az országot, s Svájcba utazott. A családot híven szolgáló alkalmazottakkal készült interjúk tükrözik a visszaemlékezők életét, érzelmeiket, a közölt információkat pedig fotók és korabeli újságcikkek egészítik ki.

A borítón Festetics Tasziló gyermekei a kastély előtt Fotó: ZH

A hiánypótló kötetet december 4-én, szerdán 17 órakor mutatják be a keszthelyi Balaton Színház Simándy termében, a könyvet dr. Cséby Géza ajánlja az érdeklődők figyelmébe, aki maga is foglalkozott a Festeticsek történetével, Keszthelyi Helikon című műve két éve jelent meg. A keszthelyi könyvbemutatón közreműködik Varga Endre és a Musica Antiqua Együttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában