50. évforduló

2019.12.17. 16:00

Fél évszázada őrzik a hagyományaikat

A Molnári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a molnári Pávakör vasárnap a kultúrotthonban ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Az emlékest idejére korábbi fotókból és dokumentumokból nyílt kiállítás is várta az érdeklődőket.

Benedek Bálint

A Pávakör jelenlegi tagjai sokat tesznek azért, hogy ápolják a horvát hagyományokat, az ünnepségen számos népdalt énekeltek Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Az ünnepségre érkezők megtöltötték a kultúrházat, akiket Geröly Krisztina nemzetiségi képviselő, a Pávakör vezetője köszöntött, majd kisebb idő­utazásra hívta az egykori és jelenlegi tagokat. Elmondta: 1969-ben jelent meg a Zalai Hírlapban, hogy a községben délszláv Pávakör alakult. A kör a zalai nemzetiségi lakosság művészeti együttese, amelynek színjátszó és irodalmi, valamint ének- illetve tánccsoportja is van.

- A korábbi években Szalai János tanár vezetésével működött egy kultúrcsoport, akik nagy sikerrel léptek fel a környék településein horvát lakodalmasukkal – folytatta az emlékezést. – Majd 1965-ben megépült a kultúrház, ami újra lendületbe hozta a kulturális életet a faluban. Próbáltak a táncosok, megalakult az énekkar, vagyis a későbbi Pávakör. Kezdetben 33 asszony és Vlasics József harmonikakíséretével indult útjára a csoport. Már megalakulásuk évében szép sikereket tudhattak maguk mögött. Nem kellett sokáig várni, s a kórust zenekar kísérte: 12 citerás, 1 gitáros és 1 bőgős. A főleg kajkav népdalokat előadó Pávakör számos helyen öregbítette falunk hírnevét. Az Igraj Kolo nagylemez ma is őrzi a Pávakör tiszta énekhangját. Az évek múlásával a tagok cserélődtek, az alapítókat egyre több fiatal váltotta fel. Lelkes fiatalok, akik sokat tettek a horvát kultúra fennmaradásáért.

A Pávakör jelenlegi tagjai sokat tesznek azért, hogy ápolják a horvát hagyományokat, az ünnepségen számos népdalt énekeltek Fotó: Szakony Attila

Geröly Krisztina hozzátette: az elkövetkezendő években olykor tartottak néhány év szünetet a kör tagjai, azonban arra mindig figyeltek, hogy őrizzék a horvát hagyományai­kat. Jelenleg a kórusnak újra kell élednie. Szükség van a megfelelő szakmai irányításra, a lelkes, éneklést kedvelő asszonyokra, lányokra. Nem szabadna veszni hagyni az örökséget, a mai felgyorsult világban fontos, hogy a közösségi lét a társadalmi szerepvállalás helyet kapjon az életünkben. Úgy érzik, pozitív irányú elmozdulás történt, a fiatalok egy része visszatért. A jelenlegi önkormányzat, Kósa János polgármester partner ebben a munkában, segíti az előremutató elképzelések megvalósítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában