XXIII. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó

2019.12.09. 09:00

Előadásmódjával aratott sikert Horváth Bendegúz Szerbiában

A szerbiai Bácsfeketehegyen rendezték meg a XXIII. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót, amelyen a Batthyány-gimnázium tanulója, Horváth Bendegúz második helyen végzett.

Benedek Bálint

Horváth Bendegúz az elnyert oklevéllel

Fotó: ZH

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai támogatásával szervezte meg a versenyt, mely egyben a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kulturális rendezvénye is volt. A viadalra gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában hetven magyar nyelvű amatőr versmondó érkezett a Kárpát-medence teljes területéről. A jelentkezőknek két művet kellett választaniuk az egyetemes magyar irodalomból, valamint egy verset vagy prózát a határon túli magyar irodalomból.

Horváth Bendegúz az elnyert oklevéllel
Fotó: ZH

A magas színvonalú találkozó első napján a két elődöntőn nyújtott teljesítményük alapján választotta ki a neves szakemberekből álló zsűri a döntőbe jutó versenyzőket. A középiskolás, vagyis ifjúsági kategóriában 2. helyezést ért el és ezüst oklevelet kapott a kanizsai Batthyány-gimnázium tanulója, Horváth Bendegúz, aki további elismerésként a jövő évi győri Radnóti Miklós nemzeti vers- és prózamondó versenyre is meghívást kapott.

Kiss László, a Magyar Vers­mondók Egyesületének elnöke szerint a letenyei fiú olyan mély átéléssel szavalta Gyóni Géza Csak egy éjszakára című döntős versét, hogy ő közben nem is volt képes jegyzetelni, letette a tollát, figyelt, s hallgatta az előadást, ami elérte a legfontosabb célját, mélyen hatott a hallgatóságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában