Egymást is formálják

2019.12.11. 07:00

A 15 éves Dienes festőkör kiállítása a Móriczban

Tizenöt év egy festőkör életében szép kor, ezt ünnepli mostanság a Dienes Gyula művésztanár által vezetett csoport.

Magyar Hajnalka

Elöl Gál Csilla, Pintérné Tóth Erika, Dienes Gyula, Zafir Mari, Vass Anna. Mögöttük Paulovics Zoltán, Komlósi Tímea, Czakó Lászlóné, Feketéné Kovács Judit, Vajmi Béláné

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Mégpedig a Móricz Galériában megrendezett kiállítással, ahol 12 alkotó mutatja be munkáit. A tárlat mellett kevésbé szakmai köntösben, közös pizzázással is megülték már az évfordulót, hiszen az eltelt évek során a palettán túli világban is találtak közös pontokat.

Elöl Gál Csilla, Pintérné Tóth Erika, Dienes Gyula, Zafir Mari, Vass Anna. Mögöttük Paulovics Zoltán, Komlósi Tímea, Czakó Lászlóné, Feketéné Kovács Judit, Vajmi Béláné Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Ennyi év után már nyugodt szívvel kijelenthető, hogy bőségesen szereztünk egymásról tapasztalatot, oda-vissza – mondja mesterük, Dienes Gyula művésztanár. – Számomra is érdekes kihívás volt, hogy miként sikerül majd szakmai szempontokat elfogadtatni kialakult ízlésű és látásmódú érett személyiségekkel. Sokféle élmény ért, a másfél évtized alatt találkoztam könnyebben formálható, rugalmasabb egyéniségekkel és a saját útjukhoz ragaszkodó tagokkal is. Mivel ez egy szakkör, ahova a saját örömükre járnak az emberek, nekem is alakítanom kellett a tanítási módszereimen, s az általam üdvösnek ítélt fejlődési pálya szorgalmazása helyett azt nyújtani, amire igényt mutatnak. A tanítás ugyanis annyit ér, amennyit a „növendék” abból befogad. Azt hiszem az eltelt idő alatt én változtam a legtöbbet… – vonja meg nevetve a mérleget.

Zafir Mari: A kanadai Muskoka-tó
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Dienes Gyula annak örül leginkább, hogy tanítványaiban igény ébredt a továbblépésre, a szakköri találkozások mellett alkotótáborokba járnak, fővárosi kiállításokat látogatnak, gyűjtik és hozzák magukkal a tapasztalatokat, élményeket, amiket aztán a többiekkel is megosztanak. Kovács Krisztiánnak például már több alkalommal nyílt módja kiállítani Dániában, ő az ottani galériák világából hoz inspirációkat.

Pintérné Tóth Erika: Almák
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Dienes körnek jelenleg 12 tagja van, a 15 év alatt ennek körülbelül a háromszorosa kötődött a csapathoz hosszabb-rövidebb ideig. A jelenlegi tagságból szinte mindenkinek volt már egyéni kiállítása, néhányuknak több alkalommal is. Dienes Gyula ugyancsak segíti őket, munkahelyén, a Zrínyi-gimnáziumban minden évben megteremti a lehetőséget egyiküknek a kiállításra, most éppen Pintérné Tóth Erika lesz soron.

Horváth Ferenc: Korai tél a tavon
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A heti összejöveteleken a rendszeres eszmecserék, konzultációk mellett új technikákkal is próbálkoznak. A térbeli gondolkodás fejlesztése érdekében most a mintázást hívják szemléltető segítségül a kétdimenziós ábrázoláshoz. Egy portré megrajzolásához ugyanis nagyon értékes adalékkal szolgál, ha az arc egyes részleteit megformálják gyurmából. A térben megszerzett tapasztalat aztán visszahat a síkbeli ábrázolásra.

Kovács Krisztián grafikája
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Az elmúlt 15 évet az 5 alapító tagból egyetlen vitte végig, ő Zafir Mari, akiről már az első összejövetelen tudni lehetett, hogy rendkívüli elkötelezettség munkál benne. Horváth Ferenc személyében pedig új kiállítót köszönthetünk. Értékes taggal bővült általa a kör, nagyon befogadó, hallgat a szakmai érvekre, tanácsokra – mutatja fel a végpontokat Dienes Gyula.

Czakó Lászlóné: Tünde
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A leghűségesebb tag, Zafir Mari a közelmúltban tovább öregbítette saját és szakköre jó hírét, első helyezést nyert a Hévízen ötödik alkalommal megrendezett országos téli festőversenyen.

Gál Csilla: Vadra várva
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Húsz fő kapott meghívást az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság által kétévente meghirdetett, az önkormányzat által szervezett versenyre – idézi fel Zafir Mari. – Minden alkalommal Hévíz az inspiráció forrása, saját témát kell gyűjteni, a szakmai zsűri nem értékeli, ha a képeslapok, prospektusok fotói köszönnek vissza a pályamunkákról. A motívumgyűjtés után különböző szállodák termeiben helyeztek el bennünket kisebb csoportokban. Odahoztak nekünk ételt, italt, ki se tettük a lábunkat, mindenki lázasan dolgozott, hiszen ez mégiscsak egy verseny. Jómagam éjjel fél egyig festettem, több témát is kidolgoztam. A munkákat másnap reggel kellett leadni, s a zsűri végül első díjra tartotta érdemesnek a mocsári ciprust ábrázoló akvarellemet. Külön öröm, hogy mind a négy zsűritag engem jelölt az első helyre.

Tudakoljuk, mit adott neki a 15 év a Dienes körben?

– Mindent… – vágja rá. – Az élet jórészt a megfelelésről szól, így voltam vele én is. Előbb az iskolának, a szülőknek, aztán a munkahelynek, a családnak igyekszik mindent megtenni az ember. De mióta gyerekkori vágyamat beteljesítve festhetek, megtaláltam az igazi énemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában