Szálinger Balázs a költészeti biennálén

2019.11.03. 08:00

Mit mondanak a versek a zöldről?

Szálinger Balázs, a zalai származású József Attila-díjas költő, író, drámaíró képviselte az anyaországi irodalmi színeket a minap az erdélyi Brassóban, a IV. Európai Költészeti Biennálén.

Arany Horváth Zsuzsa

A költészeti fesztivál logója Fotó: ZH/archív

– A kétnapos rendezvényt az itteni egyetem szervezte, a IV. Európai Költészeti Biennálén ezúttal tizenketten voltunk magyarul írók, a társaság fele Romániából, az itteni magyar irodalmi közösségből érkezett. – tájékoztatta lapunkat Szálinger Balázs. – A meghívottak között ezenkívül volt még észt, angol, szlovén, lengyel, olasz résztvevő, lehetőség nyílt a kis nyelvek speciális irodalmi problémáinak a megbeszélésére, első kézből tájékozódhattunk a kollégák munkájáról.

A költészeti fesztivál logója
Fotó: ZH/archív

Szálinger Balázs Magyarországról egyedül utazott a művészeti biennálékra.

– Bár a „romániai magyar légióban” jelen volt André Ferenc Kolozsvárról, akiről tudni kell, hogy ő kapta tavaly a Lilla-díjat Hévízen Vajna Ádámmal együtt a Csokonai-napokon – tette hozzá a költő.

A IV. Európai Költészeti Biennálé fő témájául Brassóban a környezetet, a zöld gondolatot és a természetet választották, ezért ilyen hangütésű verseket vártak a résztvevőktől. Az ezekből összeállított válogatást a múlt hét végén olvasták fel a konferencia plenáris ülésén angolul és az eredeti nyelven is. A szervezők kiadtak továbbá egy angol nyelvű antológiát is a felajánlott versekkel és a szerzői életrajzokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában