Lendva lesz az egyik helyszín

2019.11.07. 16:00

Héttorony fesztivál a Makovecz Imre által tervezett épületekben

Újra a muravidéki magyar kisváros lesz az egyik helyszíne annak a nagyszabású Kárpát-medencei programsorozatnak, amely az organikus építészet egyik megteremtőjének és legismertebb képviselőjének tartott Makovecz Imréhez kötődő településeket fűzi egy csokorba. A 2019-es Héttorony Fesztivál programja 11 települést érint.

Gyuricza Ferenc

Dr. Halász Albert, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója Fotó: Gyuricza/Zalai Hírlap

Minderről dr. Halász Albert, a november 18-i lendvai eseménynek helyet adó intézmény, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója beszélt lapunknak. Kiemelte: a 2012 óta minden év novemberében, több helyszínen megrendezésre kerülő Héttorony Fesztivál egy olyan összművészeti programsorozat, amelyben a képzőművészet, a népzene és néptánc, illetve az építészet egyaránt hangsúlyos szerepet kap. A programsorozat egyik legfontosabb kritériuma, hogy csak olyan települések adhatnak helyet az egyes eseményeknek, amelyben található Makovecz Imre által tervezett épület, vagy egyéb módon kötődik a Kossuth- és Ybl-díjas építészhez. A 2019-es Héttorony Fesztivál ennek megfelelően november 8-án Kakasdon, a Makovecz által tervezett faluházban építészeti kiállítással és koncertekkel kezdődik. A lendvai programra november 18-án kerül sor a Színház- és Hangversenyteremben, itt ugyancsak koncertek (a 45 éves jubileumát ünneplő, az alapító Vujicsics Tihamér 90. születésnapjáról is megemlékező Vujicsics együttes és a bosznia-hercegovinai Mostar Sevdah Reunion fellépése), valamint Országépítő folyóirat – építészet, környezet, társadalom címmel egy speciális tárlat szerepel majd a kínálatban. Emellett a lendvai rendezvény alatt a hangversenyterem külső falára vetített különleges fényfestés várja még az érdeklődőket, illetve aznap délelőtt Terdik Bálint az általános iskolás diákoknak tart vetítéssel egybekötött előadást és műhelymunkát az organikus építészetről.

Dr. Halász Albert, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója Fotó: Gyuricza/Zalai Hírlap

A 2019-es Héttorony Fesztivál programjához a Zala megyei Zalaszentlászló is csatlakozik, a község ugyancsak Makovecz által tervezett faluházában november 9-én, este hat órakor Faluházak – a közösségépítés múltja, jelene és jövője a társadalomban és ennek építészeti vetülete címmel nyílik kiállítás, amit az Erdőfű népi kamarazenekar koncertje és táncház követ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában