A fejlesztéssel egy család ivóvízellátása oldódhat meg

2019.11.07. 17:30

Élet a Szaharán túl… – Bemutatták Szabó Zsolt fotókiadványát a HSMK-ban

Az IMRO Alapítvány gondozásában jelent meg Szabó Zsolt Élet a Szaharán túl – Pillanatképek Bohiconból című fotókiadványa, melyet kedden mutattak be a HSMK-ban. Ugyanitt a fényképekből válogatott kiállítás egy hónapig várja a látogatókat.

Benedek Bálint

Musits Róbert és Szabó Zsolt a HSMK-ban tartott kiállításon bemutatott fotóalbummal Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

Mint arról korábban már beszámoltunk, az afrikai Beninben található Bohicon településre a kanizsai IMRO Alapítvány egy belga partnerszervezettel látogatott el. Az alapítvány célja különböző környezetvédelmi, fenntarthatósághoz kapcsolódó projektek pénzügyi támogatása. A küldöttség tagjai között volt Musits Róbert, az alapítvány vezetője, valamint Szabó Zsolt természetfotós. Benin harmadik legnagyobb városában három nagy probléma vár megoldásra: a hulladékkezelés, a vízszolgáltatás és az oktatás.

Musits Róbert és Szabó Zsolt a HSMK-ban tartott kiállításon bemutatott fotóalbummal Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

A kiállítás megnyitója előtt Mauritius, Madagaszkár, Namíbia, valamint Horvátország magyar konzuljai találkoztak. Az egyedülálló találkozón az alapítvány bemutatásán túl szó esett a közös tervek és elképzelések megvitatásáról. Az afrikai országok képviselői egybehangzóan állították: kifejezetten támogatják a helyi szervezet nagy ívű ötleteit, s mindannyian felajánlották segítségüket, illetve kivételesen jó kapcsolatrendszerüket.

– Szervezetünk 2015 óta tagja az Európai Klímaszövetségnek – fogalmazott megnyitóbeszédében Musits Róbert, az IMRO Alapítvány alapító elnöke. – Itt olyan transzkontinentális fejlesztési partnerségek kiépítését kezdeményeztük, melyek keretében kamatoztathatjuk a környezeti fenntarthatóság és az élhető városfejlesztés terén szerzett tapasztalatainkat és tudásukat. Jelenleg két fejlesztési partnerség építésén munkálkodunk Szenegálban és Beninben helyi önkormányzatok és társadalmi szereplők bevonásával. Szabó Zsolt beszédes képekkel örökítette meg legutóbbi bohiconi pillanatainkat, az ott készített fotókból állítottunk össze az Élet a Szaharán túl – Pillanatképek Bohiconból című kiadványt, melynek megvásárlása jótékony célokat szolgál. Méghozzá a befolyt összegből a település külső peremterületein létesített kézi pumpás kutakat építenénk, hisz a vízhez jutás még mindig óriási problémát jelent. A fejlesztéseknek köszönhetően egy ott élő család egész életen át tartó ivóvízellátása oldódhat meg.

A kötetben megjelent közel 220 fotóból nyílt montázsokat felvonultató kiállítás, melynek anyaga az afrikai mindennapokból mutat egy szeletet a látogatóknak. Az alapítvány ezeket az európai szem számára kivételes fényképeket szeretné minél szélesebb körben bemutatni. A HSMK után a kanizsai oktatási intézmények következnek, s várhatóan Zalaegerszegre, Kaposvárra és Szombathelyre is továbbutazik a tárlat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában