A közösségi élet színtere a könyvtár

2019.10.24. 14:00

Negyvenöt esztendős lett a kiállítással ünneplő gelsei községi bibliotéka

Negyvenöt esztendeje büszkélkedhet a közép-zalai település könyvtárral, amely az évtizedek folyamán a községi közösségi élet egyik fontos színterévé is vált.

Szabó Zsófia

Liess Máté, Jakabfiné Bársony Judit könyvtárvezető és Takács Józsefné egy régi, Gelséről szóló újságcikkel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szabó Zsófia

Az intézmény fennállásának és működésének évfordulóját rendhagyó tárlattal ünnepelte a Petőfi Sándor Emlékkönyvtár. Régi írógép, fotók, dokumentumok, sőt, egykori berendezési tárgyak összegyűjtésével és kiállításával elevenítették fel az közintézmény 45 évét, amely egykor népkönyvtárként is működött. A barátságos falusi bibliotéka történetéről Jakabfiné Bársony Judit könyvtáros mesélt érdekességeket.

Elmondta: országosan, a Petőfi Emlékkönyvtárak létrehozását a Művelődési Minisztérium által 1973-ban, a költő születésének 150. évfordulójára meghirdetett pályázat tette lehetővé. A pályázati feltételek meglehetősen szigorúak voltak, a könyvtár alapterületét növelni kell, lehetőleg új helyre költözéssel, valamint az újonnan kialakított könyvtárat korszerű eszközökkel kellett felszerelni.

Liess Máté, Jakabfiné Bársony Judit könyvtárvezető és Takács Józsefné egy régi, Gelséről szóló újságcikkel Fotó: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

– A kezdetekkor a helyi kultúrház egyik szobájában kapott helyett egy szekrénynyi könyv. Az első leltárkönyv 1960-tól vette számba a könyveket. Elnyertük a Petőfi Emlékkönyvtár címet is, valamint megkaptuk Borsos Miklós szobrászművész jellegzetes Petőfi domborművét.

Az újonnan felépült könyvtárépületet 1974. júniusában ünnepélyes keretek közt avatták fel. 2002-ben ismét meg-újult az intézmény, az átépítés eredményeként az alapterülete jelentősen megnőtt. A későbbiekben új bútorzattal is felszerelték.

– A közelmúltban pedig új színt kapott az épület – mondta Jakabfiné Bársony Judit. Ahogy azt is, hogy a könyvtár létrejöttében, megépülésében és hosszú ideig működtetésében is meghatározó szerepe volt Hörcsöki Mária könyvtárvezetőnek. Az újjáépítésében, működtetésében, fejlesztésében jelentős szerepet vállalt Kovácsné Kocsi Zsuzsanna. Könyvtárosi teendőket látott még el az évek folyamán Kellár Márta, Ferencné Bohár Erzsébet, Kovácsné Pál Teréz, Tóth Győzőné, Bognár Csilla, akiknek szintén sokat köszönhet az intézmény.

– A folyamatosan változó törvényi szabályozásoknak és a magas szintű könyvtári szolgáltatások nyújtásának nehéz megfelelni kistelepülési önálló könyvtárként – folytatta Jakabfiné Bársony Judit. – Ezért a fenntartó úgy döntött, hogy az idei évtől könyvtári szolgáltató helyként működteti tovább az intézményt. Napjainkban sokrétű tevékenység, széles feladatkör hárul ránk, a digitális kor követelményeinek igyekszünk eleget tenni. A tényleges segítségnyújtás olvasóinknak, például online ügyintézésben vagy életrajzírásban, szintén a munkánk részét képezi.

A Petőfi Sándor Emlékkönyvtár könyvtárosa elmondta: az intézmény az évek során igazi közösségi térré vált, amely generációknak, köztük az iskolásoknak, valamint a felnőtt korosztálynak biztosít kulturális hátteret is. Rendszeresen szerveznek különböző programokat. Az intézményi események mellett a Princivil Értékteremtő Egyesület rendezvényeinek is otthont ad a könyvtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában