Kétszáz zalai műtárgy lesz elérhető a neten

2019.10.26. 07:00

Digitalizálják a Göcseji Múzeum anyagát

Megkezdődött a Göcseji Múzeum gyűjteményének digitalizálása, első körben 200 műtárgyat fotóztak le az elmúlt két napban.

Magyar Hajnalka

Harasztos Áron műtárgyfotós munka közben

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A munkához a múzeum Göcseji úti raktárbázisán rendeztek be kis műtermet, hogy Harasztos Áron budapesti műtárgyfotós megörökíthesse a kiválasztott tárgyakat, amelyek majd a hozzájuk tartozó leírásokkal együtt kerülnek fel a MuseuMap nevű internetes felületre.

Harasztos Áron műtárgyfotós munka közben
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Dr. Kostyál László művészettörténész, a múzeum igazgatóhelyettese elmondta: a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös projektje keretében indult el a digitalizálás, amely az ország 54 közgyűjteményét (megyei és városi múzeumok, valamint szakmúzeumok) érinti.

A Göcseji Múzeum szintén csatlakozott a programhoz, amelynek célja, hogy 2021-re a honi gyűjtemények mintegy ötven százaléka digitálisan is elérhető legyen az iskolák, a nagyközönség és a kutatók számára. A 200 kiválasztott zalai műtárgy kétféle tematikát képvisel. Egyrészt a legjelentősebb topműtárgyak kerültek a fotós kamerája elé, mégpedig a képzőművészeti, néprajzi és történeti gyűjteményből, köztük viseleti darabok, faragványok, festmények, kerámiák. A másik vonulatot központilag határozták meg, témája az utazás. A múzeum mintegy 50 ezer darabos (a régészeti anyag nélkül) gyűjteményének egy része már korábban felkerült az internetre, ebben szerepelnek Kisfaludi Strobl Zsigmond művei is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában