Bemutatták a folyóirat új számát

2019.09.02. 12:00

A Pannon Tükör egyedi erénye a sok szempontúság

A lapszámok bemutatóinak általában az a célja, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsák a kulturális-művészeti műhelyek újabb és újabb produkciói­ra. Ezt szolgálja a Pannon Tükör törekvése is.

Arany Horváth Zsuzsa

Hundertwasser a címlapon

Akár azt is mondhatnánk, hogy a Pék Pál nagykanizsai költő által 24 esztendeje alapított irodalmi periodika már bizonyított, a hazai irodalmi és kulturális közvélemény, de a zalaiak is jól ismerik. Az új lapszámok okán létrejövő találkozók azonban rendre egyéb hozadékkal is bírnak, az alkotók, a szerzők személyesen adhatnak randevút egymásnak, ami műhellyé, inspiráló közeggé teszi a Pannon Tükör köré szerveződő társaságot, ráadásul az olvasók is szót válthatnak az olvasottakról, sőt, tehetségek bukkanhatnak fel a bátorítások nyomán.

Hundertwasser a címlapon
Csiszár Elek: Csokonai a szántódi révnél a belső borítón ZH/archív

A múlt héten ismét ez történt a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, ahol a friss, 2019/4. szám terelte együvé az érdeklődőket. A szerkesztőség nevében Bubits Tünde főszerkesztő arra is felhívta a figyelmet, hogy az értő és pártoló önkormányzatok – köztük elsőrendűen a zalaegerszegi – támogatása mennyire fontos a mai, pályázatok szerint működő világban. Időnként az elnyert támogatások átfutási idejét hidalják át a helyi elkötelezettségek.

Az új lapszámról szólva Nagygéci Kovács József főszerkesztő-helyettes kiemelte, büszkeségre okot adó erénynek tartják a Pannon Tükör többszempontúságát. A társlapok valamennyien szűkebben profilírozzák magukat: egyikben nincs műkritika, a másikból hiányzik a testvérmúzsákra való figyelem, vagy a helytörténet, illetve a határon való szimbolikus átlépés. A Pannon Tükör ezzel szemben a zászlóshajónak számító szépirodalom rovat mellett közöl műfordításokat, kezdők első publikációit (debüt rovat), otthonra talál benne a délvidéki magyar irodalmi termés, kritikusok recenzálják a friss köteteket, működik a helytörténet rovat, és a film, színház, képzőművészet alkotásai mellett sem mennek el szó nélkül. Ez a szerkezet az elődöket is dicséri, hiszen évtizedek alatt alakult ki a lap arculata.

Az idei 4. számban mind­ezek igazolásaképpen olvashatjuk Nagy Gábor, Izer Janka, Bödőcs Tibor, Karáth Anita, Szilasi László, Vörös István, Szálinger Balázs írásait. A debütben Pap Kristóf, Erdős Kristóf és Drávucz Zsolt élvezheti a Pannon Tükör olvasóinak figyelmét. A rovat és a tehetségkutatás eddigi felelőse a zalai származású író, Gál Soma volt, aki mostantól a bekerülő versekért felel.

Bence Lajos és Göncz László is szerepel a „Lendvai sorok” fejezetben, hogy csak a nagyokat említsük. A kritika rovatban két szerző is szól Péterfy Gergely regényeiről, a helytörténet pedig ezúttal a jubiláló Magyar Gáz-és Olaj­ipari Múzeum ötven esztendejével jelentkezik. Hundertwasser (1928–2000) képekkel találkozhatunk a lapban, a festőről a lendvai kiállítás kapcsán Kostyál László írt tanulmányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában