Durva jelentekben is megállja helyét

2019.08.04. 07:00

Angelina Jolieval is dolgozott már Borosán Eszter kaszkadőr-koreográfus

Nem bánja, hogy nem lett színpadi színész. A kanizsai származású Borosán Eszter a fővárosban koreográfus- rendezőként fiatal színészpalánták között találta meg a boldogságot.

Benedek Bálint

Borosán Eszter

A Piarista-iskola után szinte gondolkodás nélkül a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnáziumot célozta meg, mely 1957-es alapítástól a művészi alkotómunka, a gazdag kulturális tevékenység a tehetséggondozás sajátos műhelye.

– A gerincem nem bírta az extra terhelést, ezért a tánc helyett zenész és színész kevert szakon érettségiztem – mesélte a 31 éves Eszter. – Egyenes út vezetett a fővárosi Gór Nagy Mária Színitanodába, ahol sok tanulással színész végzettséget szereztem. A tanoda kereteiben működik a Kontúr Fizikai Mozgásszínház, melyet Gyöngyösi Tamás koreográfus vezet. Ötvöződik a tánc, a mozgás és a színjátszás. Több osztálytársnőmmel beválogattak Piroch Gábor kaszkadőr csapatába. Borosán Eszter elmondta: kevés nő vállal kaszkadőr munkát, viszont olyan vissza nem térő kihívást jelentett, amit nem hagyhatott ki.

Borosán Eszter

– Ilyen volt az Angelina Jolie rendezésében A vér és méz földjén című amerikai háborús filmdráma, melyet a fővárosban is forgattak – folytatta. – A film a délszláv háború idején játszódik, amely kettészakította a Balkán-régiót az 1990-es években. A történet Danijelről és Ajláról, két bosnyák fiatalról szól, akik a brutális etnikai konfliktus két szemben álló oldaláról származnak. A fiú boszniai szerb rendőr, a lány a boszniai muszlim művész. Már együtt voltak a háború előtt, ám kapcsolatukat végérvényesen megváltoztatta erőszak. Ebben a moziban sok durva jelenetben kellett helyettesíteni a színészeket. Előfordult, hogy élő pajzsként golyózáporban kellett helytállni, de a legnagyobb erőre akkor volt szükségem, amikor a filmben nemi erőszak áldozata lettem.

A kanizsai hölgy szerepelt a Katedrális (Ken Follett azonos című regénye alapján készült) 8 részes kanadai–német–magyar televíziós sorozatban, ahogy a Titanic amerikai–kanadai– magyar–angol drámasorozatban is. A szerepekkel párhuzamosan elkezdett tanítani Gór Nagy Mária Tinitanodájában, ez időben Soroksáron Balog Janó rendező mellett az István, a királyban már mint koreográfus segített. Majd rátalált az iskolarendszeren kívül működő Petőfi Musical Stúdióra, mely jövőre ünnepli 25 éves jubileumát. Hitvallásuk szerint rengeteg tehetséges gyermek él a világban, de sokan elmennek mellettük biztató szó nélkül. Ez bűn, hiszen ki tudja, mi lehet abból a gyerekből, aki esetleg csak jó szóra, biztos kézre, biztató csapatra vár. A stúdió aktív tagjainak száma közel 100 fő, de várják azon fiatalok jelentkezését, akik szeretnének megismerkedni a színházi világgal, a musicalekkel és nem utolsósorban aktív alkotóközösség részei lennének.

A Vigyázat, érzelmek! című darabban rengeteg fiatallal dolgozik együtt Fotók: Benedek Bálint

– Itt a gyerekeket meghallgatják, segítenek nekik. Úgy éreztem, ott a helyem a csapatban – tette hozzá a koreográfus- rendező. – Persze nem mindenkiből lesz színész, lehet, hogy csak egy állomás az útjukon, az viszont meghatározó. A Vigyázat, érzelmek! című darabunkkal a néző kicsit még közelebb kerülhet a mai fiatalokhoz. Ez zenés-verses dráma, nem musical, kortárs versekből, monológokból és dalokból áll össze. És éppen azokat a súlyos témákat feszegeti, amivel a tinédzserkorban küzdünk, például az odafigyelés hiánya, vagy az udvarlás kérdésköre. Borosán Eszter cseppet sem bánja, hogy nem lett ünnepelt sztár vagy táncos. Nincs hiányérzete, azt csinálja, amit szeret. Elfoglalt, a szentendrei Broadway Musical Stúdióban is fiatalokkal foglalkozik, a Vadaskert Általános Iskolában pedig mozgásfejlesztést tanít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában