Múzeumi vitrinek

2019.08.28. 15:00

A hónap új műtárgyai: szarkalábak és csupor

A Göcseji Múzeum ez év tavaszán indította újra a hónap műtárgya sorozatot, amelynek célja, hogy a megszokottól eltérő helyszíneken mutassák be gyűjteményük egy-egy becses darabját.

Magyar Hajnalka

A vétyemi üveghuta termékeit tartalmazó vitrin mellett Horváth Imre restaurátor Fotó: Pezzetta Umberto

A tárgyak a polgármesteri hivatal, valamint a megyeháza földszintjén elhelyezett vitrinekben kínálnak alkalmat a múlttal való ismerkedésre. Tegnap frissült a kínálat, a városházán az egykori vétyemi üveghuta néhány fújt terméke látható, a megyeházán pedig egy grafittal kevert agyagból készült korongolt, tömzsi csupor, amit étel tárolására és tálalására használtak. Utóbbi a kelta hétköznapok emlékét idézi fel, mivel a fazekaskorongot az őskorban elsőként a kelták honosították meg a Kárpát-medencében.

A vétyemi üveghuta termékeit tartalmazó vitrin mellett Horváth
Imre restaurátor Fotó: Pezzetta Umberto

Az üvegtárgyak eredetéről bővebb forrás áll rendelkezésre. A kiterjedt erdőségekkel megáldott Zala mindig is alkalmas terep volt üveghuták megtelepedésére, amelyek fa- és vízigényük miatt erdős vidékeken, patakok mellé épültek. A középkori Vétyem falu helyén 1806-tól hetven éven keresztül működött huta, amelynek emlékét az egyházi és levéltári dokumentumok mellett a környék folklórhagyománya is megőrizte.

A véletlen szerencse hozta, hogy a kicsiny huta helyét 1979-ben megtalálták a régészek, és kemencéjét ásatással dokumentálták. A meglepően összetett leletanyagban színes és színtelenített, öblös- és sík­üveg egyaránt szerepelt, még a megrendelők nevével ellátott címkés üvegek is előkerültek. A vétyemi termékeket a Göcseji Múzeum gyűjteményei őrzik, ezekből mutatnak most be néhányat, köztük a „szarkalábnak” nevezett apró pálinkáspoharakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában