A zene segítségével hozzák közel

2019.05.07. 08:00

Megkezdődtek a Zrínyi 1566 rockmusical olvasópróbái a Hevesiben

A szigetvári hős története rockmusical formájában elevenedik meg ősszel a Hevesi Sándor Színház színpadán. Az olvasópróbák hétfőn kezdődtek.

Arany Horváth Zsuzsa

Jobbra Moravetz Levente rendező, tőle balra ül Sasvári Sándor, aki a címszerepet alakítja

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A zalaegerszegi színház 2019 október 11-én mutatja be a Moravetz Levente–Balásy Szabolcs–Horváth Krisztián– Papp Zoltán szerzőnégyes által írt Zrínyi 1566 című rockmusicalt, amely Zrínyi Miklós hadvezér (1508–1566) életét és halálának máig vitatott körülményeit állítja színpadra a zenés műfaj keretei között. Moravetz Levente színész, író, rendező az elmúlt évtizedekben több magyar történelmi személyiség arcélét rajzolta meg a színházi dráma nyelvén. Zrínyi mellett Dobó István, az egri vár védője is ekképp került ismét közel a magyar közönséghez.

Jobbra Moravetz Levente rendező, tőle balra ül Sasvári Sándor, aki a címszerepet alakítja
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Zrínyi 1566 2009-es premierje óta Szigetváron évente kerül a nézők elé szabadtéren, de most először fordul elő, hogy belső térben, kőszínházban rendezi meg Moravetz Levente. (Akinek a munkáit a zalaegerszegi nézők jól ismerik, ő állította színpadra az Isten pénze című musicalt és a Szent Péter esernyője színművet.) A rendező, a kérdésre, hogy miért épp a rock műfaját választották, azt válaszolta, úgy vélték, a fiatalokkal a zene segítségével ismertethetők meg a magyar történelmi alakok.

A zalaegerszegi előadásban, ahogy korábban is, Sasvári Sándor alakítja a címszerepet, az egerszegi társulat tagjai közül ősszel láthatjuk a darabban többek közt Bot Gábort, Besenczi Árpádot, Farkast Ignácot, Debrei Zsuzsannát, Ecsedi Erzsébetet, Mihály Pétert, Hertelendy Attilát, Bellus Attilát, Szakály Aurélt, Baj Lászlót. A díszleteket és a jelmezeket Bényei Miklós és Molnár Gabriella, a rendező két állandó munkatársa készíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában