Az örökségünk

2019.04.13. 12:30

Kis magyar história – a negyvenéves Eötvös-iskolában

Négy alkalommal összesen mintegy 800 néző láthatta az Eötvös József Általános Iskola Az örökségünk című előadását, amivel 40 éves fennállását ünnepelte az intézmény.

Magyar Hajnalka

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A péntek esti záró díszelőadásra zsúfolásig megtelt az iskola aulája, még a karzatra is jutott az érdeklődőkből. A program kezdetén Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a jubiláló iskolát, annak tanári karát, kiemelve mindazon érdemeiket, melyekkel hozzájárultak a város életének színesítéséhez, a közösségteremtéshez, továbbá a tehetséggondozáshoz. Mindennek elismeréseként a polgármester, Orosz Ferencné városrészi önkormányzati képviselő társaságában kitüntető oklevelet adott át Hanzséros Alajos igazgatónak.

Emese álma táncban elmesélve a díszelőadáson
Fotó: Pezzetta Umberto

Az iskolában hagyomány, hogy időről-időre nagyszabású, több száz szereplőt megmozgató úgynevezett Eötvös-műsorral állnak a szülök, nagyszülők, testvérek és a város lakossága elé. A mostani volt a 17. produkciójuk, a korábbi bemutatók emlékezetes pillanataiból kiállítást is rendeztek a kerek évfordulóra. Az előadások a történelem, a nagyvilág, a mesék, a népszokások, az iskola, a család élménytárából merítettek, legutóbb pedig ismét históriánkhoz nyúltak. Az örökségünk című összeállítás az őshazában kezdődik, és István megkoronázásával ér véget. Közben a mintegy 200 szereplő felidézte Hunor és Magyar legendáját, Emese álmát, a vérszerződést, s a honfoglalás, a letelepedés, a térítés egyéb mozzanatait. Mindezt dalokkal, tánccal, apró jelenetekkel. Az előadás forgatókönyve és rendezése Hanzséros Alajos munkája, a műsor összeállításában és betanításában pedig a pedagógusok jeleskedtek. Mellettük az iskola többi dolgozója is kivette a részét a felkészülésből, dekorálással, jelmezbeszerzéssel, meghívók készítésével, vagy épp a gyerekek öltöztetésével.

A magyar törzsek vezérei hűséget fogadnak Álmosnak
Fotó: Pezzetta Umberto

Az est különlegessége volt, hogy az emelkedett hangulatú fináléban részt vett a tanári kar kórusa is, továbbá fellépet a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett medgyesi gyermekotthon két tanulója. Az előzmény: tavaly a Határtalanul! kirándulás keretében meglátogatták a volt Eötvös-iskolás tanítvány, Nagy Marianna által vezetett intézményt. Az akkori meghívás most teljesült, s a vendégek átvehették a gyermekotthon számára gyűjtött tekintélyes mennyiségű adományt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában