A hímzőkör harmadik „szemesztere” zajlik

2019.02.19. 17:30

Így őrzik meg a népi hímzés hagyományait Letenyén

Néhány évvel ezelőtt hozta létre a Keszei Sándorné Hímzőkört a Letenyéért Közéleti Egyesület (LKE). A tagok elkötelezettek a hímzésvilág megóvása, átörökítése iránt.

Horváth-Balogh Attila

A Keszei Sándorné Hímzőkör oktatója, Tüske Mária, valamint két tag, Dallos Tiborné és Tokorcsi Mária

Fotó: LKE

Ráczné Lánczok Zsuzsanná­tól, az egyesület elnökétől megtudtuk: miután elhatározták, hogy felelevenítik egyebek közt (és főként…) a letenyei hímzésvilágot, gyorsan kiderült, van igény egy komolyabb, szakkörszerű működésre, így született meg a Keszei Sándorné Hímzőkör.

– A Zalai Népművészeti Egyesületet hívtuk segítségül ahhoz, hogy ebből szakmai­lag is megalapozott, rendszeres találkozási lehetőség lehessen – árulta el Ráczné Lánczok Zsuzsanna.

A Keszei Sándorné Hímzőkör oktatója, Tüske Mária, valamint két tag, Dallos Tiborné és Tokorcsi Mária Fotó: LKE

– Az egyesület szakmai irányításával és pénzügyi támogatásával tudtuk megvalósítani immáron harmadik alkalommal a hímzőkört. A mostani, általuk finanszírozott szakasz egy tíz alkalomból álló sorozat, a folytatást pedig az LKE vállalta, míg a tagok tudnak és akarnak jönni. Azért nem működik folyamatosan a hímzőkör, mert bár tavaszra és nyárra is szervezhetnénk alkalmakat, nehéz összehozni akkor az embereket, hiszen sokan kertészkednek. Ezért mindig ősszel kezdünk, és tavasztól szüneteltetjük a kör működését.

Az LKE elnöke hozzátette: a mostani etap is ősszel indult, és ennek keretében a szlovéniai Tüske Mária népi iparművész, valamint a letenyei Stefán Vincéné ez idáig a letenyei, a hetési, a zalai, a baranyai és a komádi hímzés rejtelmeibe vezette be a tagokat. A letenyei hímzőkör áprilisban mutatkozik be először a tagok alkotásaival egy nagykanizsai megyei kiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában