Debüt és helyi történet

2019.02.05. 08:00

Bemutatták a Pannon Tükör idei első számát Zalaegerszegen

A Pannon Tükör című kulturális folyóirat bemutatóin általában a szerzőgárda tagjai közül is jó néhánnyal találkozhat a közönség.

Arany Horváth Zsuzsa

A borítón Marcelle Vallon-Basilides cserszegtomaji francia-magyar festő képe

Fotó: ZH

A 2019-es év első lapszámát a nagyközönség el táró találkozón sem volt ez másképp, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár megújult emeleti nagytermében régi és új szerzők, régi és új szerkesztők tekintették át a legújabb kínálatot, ráadásul Bence Lajos és Göncz László személyében a szlovéniai muravidéki magyar irodalom és közélet is képviseltette magát.

Az idei első számot is Bubits Tünde főszerkesztő és Nagygéci Kovács József főszerkesztő-helyettes ajánlotta az érdeklődök figyelmébe. A hagyományos s egyre izgalmasabb az „Egy mondat” rovat, amely egy-egy hónap történéseinek személyes hangvételű krónikája. Ezúttal a Fotelapa című kötet írója, a török származású Ayan Gökhan (33), a Junior Prima díjas Follinus Anna (35) és az erdélyi Visky András (62) fogadta el a szerkesztők felkérését: „A bűntudat az a bútor, amely megkerülhetetlenül itt áll, és akárhányszor elmegyek mellette, mindig megbotlom a lábában” (Follinus).

A borítón Marcelle Vallon-Basilides cserszegtomaji francia-magyar festő képe
Fotó: ZH

A lap nemrégiben vezette be a „debüt” rovatot, amelyben pályakezdők írásait jelenteti meg. Ezúttal a noha fiatal, de mégsem első közlő Dezső Kata is bekerült a rovatot gondozó Gál Soma válogatásába Tundrán a tüzek ciklusával.

A helytörténeti vonatkozású írásokat Molnár András (a Zala Megyei Levéltár igazgatója) nyitja, aki Deák Antal regéibe kalauzolja olvasóját, majd 1848 zalai hősei közül Gyulai Gaál Miklós arcéle rajzolódik Szarka Lajos tollán.

Az irodalmi termésben eligazodni segítő recenziók egyebek közt Temesi Ferencet, Kukorelly Endrét, Gyimesi Lászlót veszik górcső alá.

A társművészetek megyebeli és azon túli aktuális trendjeire figyelve a Pannon Tükör hasábjain dr. Kostyál László művészettörténész, múzeumi igazgatóhelyettes szól az idén hetvenesztendős, Cserszegto­majon élő Marcelle Vallon-Basilides festő művészetéről. Turbuly Lilla, aki egyben rovatvezetője is a lapnak, a zalaegerszegi színház Advent a Hargitán című Sütő-bemutatójáról adja közre véleményét. Bogányi Gergely egerszegi koncertjéről Tóth László zongoraművész ír visszatekintő beszámolót a Pannon Tükör idei első számába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában