Hangszerek és ruhák

2019.01.29. 16:00

Pályázatot nyert a Kanizsa Csillagai együttes

A cigány kultúrát ápoló Kanizsa Csillagai együttes az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Csoóri Sándor Alapból 1,4 millió forintot nyert.

Benedek Bálint

Horváth Zoltán együttesvezető a hangszerekkel

Fotó: Szakony Attila

A Horváth Zoltán vezette zenekar nem először vett részt a Csoóri-pályázaton, előző évben a roma együttesek támogatására 700 ezer forintot kaptak, amiből két gitárt, valamint férfi-fellépőruhákat vásároltak. Ezúttal az előző összeg dupláját kapták meg.

– Hagyományos hangszereket szerettünk volna beszerezni, ezért a bőgőt és a tamburát választottuk – mondta Horváth Zoltán. – A csapatban most mindenkinek van dolga, de az öcsém fia, ifj. Horváth Sándor 15 évesen élénken érdeklődik a bőgőzés iránt. Ha egy évet gyakorol, jövőre akár már csatlakozhatna is hozzánk. A jelentős összegből a hölgytagjaink teljesen új népviselettel gazdagodtak, mely szintén komoly előrelépés.

A Horváth Zoltánné (ének, tánc), Jobbik Laura (ének, tánc), Havasi Attila (kanna, szájbőgő), ifj. Horváth Zoltán (gitár, tánc) és Horváth Zoltán (gitár, tambura, ének) összeállítású együttes 1993-ban alakult meg. A hazai cigányok kultúrájából lovári, beás és romungro népdalokat, szatmári, erdélyi és zempléni cigány táncokat adnak elő cigány hagyományőrző népi viseletben. Az idén egy újabb lemezen kezdtek el dolgozni, de már február közepétől rendszeresen lesznek hazai és határon túli fellépéseik is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában