Festetics 200

2019.01.11. 14:00

Megelőzte a korát a Kölcsey-gimnázium szakmai programja

A Kölcsey Ferenc Gimnázium több zalai iskolát is szolgáló, imponáló felszereltségű természettudományos laborral büszkélkedhet, s a tartalommal való megtöltése is tiszteletet parancsoló.

Arany Horváth Zsuzsa

A gimnázium aulájában már elkészült a Festetics-tabló. Előtte balról jobbra a két témavezető tanár, Pozsik Lajos, Boncz Dániel, mellettük a programban részt vevő diákok közül Sziládi Anna, Bujtor Zsófia, Ferenczi Máté és Sümegi Kincső

Fotó: Katona Tibor

Oktatási projekt

„A genetikus gróf, Festetics Imre és a természet genetikai törvényei” címet viseli az az oktatási projekt, amely tavaly októberben kezdődött a Kölcseyben, azzal a céllal, hogy szélesebb körben ismertesse meg a Festetics család tagja, a Kőszeg közelében élt Festetics Imre tudományt szolgáló tevékenységét.

A program témája nem új keletű, hiszen a gimnázium tanára, Pozsik Lajos még a szombathelyi főiskolai oktató munkája során találkozott a – saját uradalmában a juhok szaporodását figyelő, s annak alapján német nyelvű szakfolyóiratban tudományos publikációkat is közzétevő – gróf munkásságával. Erről professzora, Szabó T. Attila inspirációjára cikkek is megjelentek a magyar tudományos folyóiratokban. Miután Festetics Imre 200 évvel ezelőtt, 1819-ben tette közzé megfigyeléseit, Vas megyében erről megemlékeznek. A programhoz csatlakozik a Kölcsey-gimnázium is.

– A saját kora ismereteit megelőző következtetésre jutott a szaporodás, az állatnemesítés és a jellegek, tulajdonságok öröklődése terén, s kapcsolatban állt a brünni (Brno) kutatóval, az Ágoston rendi szerzetes Georg Mendellel is, akit a genetika atyjának szokás nevezni – mondta lelkesülten Pozsik Lajos, hozzátéve, maga Festetics Imre is használta a genetika szót, noha azt csak száz évvel később vezették be az örökléstan tudományában.

– A diákokkal fejezetekre osztottuk a témát, ezek a dolgozatok most készülnek – tette hozzá Boncz Dániel biológiatanár, aki logót tervez és a februári bemutató konferencia előkészületeit végzi, s lehetővé teszi, hogy elektronikus formában más iskolák számára is hozzáférhetővé váljon mindaz, amit a diákok felkutatnak.

A gimnázium aulájában már elkészült a Festetics-tabló. Előtte balról jobbra a két témavezető tanár,
Pozsik Lajos, Boncz Dániel, mellettük a programban részt vevő diákok közül Sziládi Anna, Bujtor
Zsófia, Ferenczi Máté és Sümegi Kincső Fotó: Katona Tibor

 

– A mi feladatunk az volt, hogy a Mendel és Festetics kapcsolatáról szóló, a munkásságukat összehasonlító videót lefordítsuk angol nyelvre, s bemutassuk annak tartalmát – jelezte Bujtor Zsófia és Sümegi Kincső. A Festeticsekről természetesen tanultak, hallottak, de Imre munkásságába most ásták bele magukat. Ők maguk is biológiával szeretnének foglalkozni, mindketten az állatorvosi egyetemre készülnek első körben.

– Még van egy évem, hogy döntsek, de a biológia érdekelne engem is – tette hozzá a 11. osztályos Sziládi Anna, aki a Festetics 200 program keretében Festetics Imre állatnemesítő tevékenységéről készül dolgozatot írni, Matyovszky Borkával közösen. Az internet az egyik fő forrás, de a tanárok is bőven ellátják szakirodalommal a tanulókat.

Festetics Imre (1764–1847)
Fotó: Katona Tibor

– A fordításokba segítek be magam is – hallottuk Ferenczi Mátétól, akinek még pár hete van arra, hogy döntsön a továbbtanulási irányról.

Ismereteiket közkincsé teszik

A Festetics 200 program résztvevői decemberben jártak Festetics Imre szülőfalujában, január 19-én, szombaton Brnóba utaznak, megtekintik a Mendeliánumot, s a mellette lévő gazdaságot is tervezik felkeresni. A gyűjtött ismereteket szeretnék minél nagyobb körben közkinccsé tenni, ezért január végén a református középiskolák diákkonferenciáján vesznek részt, majd február 13-án az iskolájukban tartanak konferenciát, melyre meghívták Szabó T. Attila professzort is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában